Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
‘Winst Biden heeft grote gevolgen voor olie en gas’

‘Winst Biden heeft grote gevolgen voor olie en gas’

Zoals het er nu naar uitziet zal de Democratische uitdager Joe Biden op 3 november de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen. Winst voor de voormalige vicepresident zal grote gevolgen hebben voor de olie- en gasmarkt.

Dat stelt althans Hans van Cleef, senior energie-econoom van ABN Amro, in een artikel geschreven op persoonlijke titel op de website van Energiepodium.

Ook merkbaar in Nederland

Omdat grondstoffen zoals olie en gas wereldwijd in dollars worden verhandeld, de VS de grootste olieproducent ter wereld is en tevens een van de grootste energieverbruikers, zal de verkiezingsuitslag grote gevolgen hebben voor de prijzen van grondstoffen.

En dat zal ook merkbaar zijn in Nederland: wij voeren immers veel olie in, en zijn sinds het afgelopen jaar een netto-importeur geworden van aardgas.

Van Cleef analyseerde Bidens geplande investeringen in duurzame energie, zijn beleid rond schalieolie en -gas, en het verwachte buitenlandbeleid.

Grote ambities duurzame energie

Biden heeft grote ambities op het gebied van duurzame energie en klimaatverandering. Zo wil hij de komende vier jaar maar liefst 2 biljoen dollar investeren in zijn Clean Energy Revolution Plan, dat ten doel heeft de VS te veranderen in een volledig CO2-neutrale economie die op 100% schone energie draait in 2050.

Dat heeft uiteraard gevolgen voor de vraag naar olie. Strengere CO2-uitstootmaatregelen en stimulering van zuinigere en elektrische auto’s kunnen leiden tot een daling. De vraag is volgens Van Cleef echter hoe snel dat zal gaan, aangezien de gemiddelde nieuwe auto zo’n 20 jaar op de weg blijft rijden.

President Trump had weliswaar altijd sterke morele steun voor de kolensector, maar deze grondstof is tijdens zijn ambtsperiode steeds meer verdrongen door duurzame energie en aardgas - een ontwikkeling die met een financiële injectie van de regering-Biden nog verder zal versnellen.

Schalieolie en -gas

Toen Biden vicepresident was onder president Obama was hij een voorstander van de uitbreiding van de schalieolieproductie. Deze strategie leidde tot goedkopere olie en gas, en maakte de VS minder afhankelijkheid van import.

Toch heeft hij al laten weten dat hij nu liever geen boorvergunningen meer afgeeft voor federaal grondgebied (zowel onshore als offshore), ondanks het feit dat dit goed is voor zo’n 10% van het productiepotentieel.

Verder wil Biden strengere milieuregels invoeren bij het boren naar olie en gas, en alle subsidies voor de olie- en gasproductie aan banden leggen. Dit beleid zal de winning van schalieolie en -gas een stuk duurder maken, concludeert Van Cleef.

Buitenlandbeleid

De schalieolieproductie in de VS zal rond 2030 een piek bereiken van bijna 22 miljoen vaten per dag, volgens ramingen van het Internationaal Energieagentschap.

Veel schalieproducenten ondervinden momenteel echter problemen van de instorting van de olieprijs door de coronapandemie. Tel daar hogere productiekosten, lastigere financiering én strengere regelgeving bij op, en de productie zou wel eens sneller kunnen afnemen dan verwacht.

Importafhankelijkheid neemt toe

Ervan uitgaande dat de vraag naar olie in de VS niet zo snel zal dalen als het aanbod, zal de importafhankelijkheid weer toenemen. In dat geval zou het beleid van Trump ten aanzien van olieproducerende landen in het Midden-Oosten en in de VS omringende landen zoals Canada, Mexico en Brazilië zich wreken.

Met name Bidens beleid met betrekking tot Iran heeft gevolgen voor de olieprijs. Mochten de VS en Iran het oude nucleaire akkoord hervatten, na een eenzijdige opzegging door Trump, dan zou dat kunnen leiden tot een hogere toegestane productie én export van olie door Iran, dat momenteel bijna twee miljoen vaten olie minder per dag produceert dan voordat het akkoord werd opgezegd.

Extra productie kan leiden tot een grotere neerwaartse druk op de toch al lage olieprijs. Bovendien zet het de betrekkingen met oliekartel OPEC op scherp.

Conclusie: nieuwe wind gaat waaien

"Mocht Biden de verkiezingen winnen, dan zal er een nieuwe wind gaan waaien door het mondiale energielandschap," aldus Van Cleef.

Een Democratische overwinning kan de olie- en gasmarkten in eerste instantie uit balans brengen, met grote prijsbewegingen als gevolg. De econoom heeft er niettemin alle vertrouwen in dat de markten uiteindelijk een nieuw evenwicht zullen weten te vinden.

Lees ook: Waar gaat de olieprijs heen?