Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe te beleggen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen

Hoe te beleggen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen

Niemand weet wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat winnen, maar een ding is zeker: de komende periode zal gemerkt worden door onzekerheid en volatiliteit.

Toch zijn aandelen nog steeds de beste belegging voor de lange termijn, concludeerden twee beleggingsadviseurs tijdens een virtueel congres eerder deze week georganiseerd door CNBC.

De aandelenmarkt is ondanks de coronacrisis bijzonder veerkrachtig gebleken, zei Jeffrey Mills, hoofd beleggingen van Bryn Mawr Trust. Er is op dit moment geen enkele andere vermogensklasse met een vergelijkbaar rendement, meent hij.

"Beleggers zullen voortdurend in de richting van de aandelenmarkten worden getrokken - waar ga je anders heen voor het rendement om je pensioen te financieren, of een studie te betalen?"

Democraat of Republikein?

Vaak wordt gedacht dat een Republikeinse president beter is voor het beursklimaat. Maar historisch gezien blijkt het tegenovergestelde het geval.

klik om te vergroten

Kansrijke sectoren onder Trump

Mocht president Trump worden herkozen, dan zal dat volgens analisten behoorlijk positief zijn voor de defensie-industrie en de financiële sector.

Kansrijke sectoren bij overwinning Biden

Winst voor de Democratische uitdager Joe Biden daarentegen zal goed uitpakken voor de infrastructuursector, schone energie en technologie, verwacht Daniel Clifton, hoofd beleidsonderzoek bij Strategas Securities.

Daarnaast kan Biden ook zorgen wegnemen over de handelsoorlog met China en over te weinig stimulering om de economie aan de praat te houden na het coronavirus.

Aan de andere kant vrezen sommige beleggers dat winst voor Biden zou kunnen leiden tot hogere vennootschapsbelastingen en strengere regelgeving. Daar is echter wel een Democratische meerderheid voor nodig in het Congres.

Wie heeft de beste kaarten?

Volgens een recente peiling van CNBC onder financiële adviesbedrijven met de hoogste rating verwacht 37% dat Biden de verkiezingen zal winnen, terwijl 20% denkt dat Trump herkozen zal worden. Een meerderheid van de ondervraagden verwacht dat de Republikeinen de Senaat zullen blijven controleren, terwijl de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen behouden.

In de onderstaande grafiek ziet u het historisch verloop van de beurs in verschillende politieke situaties. Twee scenario's blijken het minst gunstig voor de beurs: een Republikeinse president, maar een verdeeld Congres en een Republikeinse president met een Democratisch Congres. Het kan echter nog alle kanten op.

klik om te vergroten

Lees ook: Biden of Trump? Dit zijn de vier mogelijke scenario’s

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht