Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nobelprijswinnaar Shiller ziet crash-risico stijgen

Nobelprijswinnaar Shiller ziet crash-risico stijgen

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Robert Shiller maakt zich grote zorgen over de aandelenbeurs. Aandelen kunnen nog doorstijgen, maar dit is een risicovolle omgeving, zo schrijft hij in een opiniestuk op website van The New York Times.

Uit verschillende vertrouwensindicatoren blijkt dat steeds meer grote beleggers rekening houden met een crash. Waarderingsmaatstaven geven ondertussen aan dat aandelen erg duur zijn. Zeker nu met een wereldwijde pandemie, een economische crisis en veel politieke onrust brengt dat grote risico’s met zich mee.

Beleggersvertrouwen

Shiller zegt niet dat de crash vandaag of morgen komt, maar wel dat de kans erop toeneemt. Er is een aantal indexcijfers waar hij naar kijkt.

Het eerste is gebaseerd op een enquête onder grote beleggers met de vraag: “Hoe groot denkt u dat de kans in de VS is op een catastrofale aandelenmarktcrash de komende zes maanden, vergelijkbaar met die op 28 oktober 1929 en 19 oktober 1987, inclusief een crash die veroorzaakt wordt door marktturbulenties in andere landen?”

Een overgrote meerderheid van de beleggers - bijna 90% van de particuliere beleggers en rond de 75% van de respondenten bij institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeringsconcerns - blijkt die kans groter dan 10% te achten.

Een andere maatstaf die wijst op groeiende angst onder beleggers is de Valuation Confidence Index. Deze index geeft aan hoe groot het percentage beleggers is dat de markt (te) duur vindt, en ook deze graadmeter staat dichtbij een historisch hoogtepunt.

CAPE-ratio op recordhoogte

Hetzelfde geldt voor de zogenoemde CAPE-ratio, die kijkt naar de gemiddelde bedrijfswinsten van de laatste 10 jaar. Deze ratio stond alleen hoger aan het eind van de jaren 20 van de vorige eeuw en in 2000 voor het knappen van de dotcombubbel.

Al deze aanwijzingen maken Shiller weinig gerust op de toekomst. Zijn advies aan beleggers is een goed gespreide portefeuille met daarin ook staatsobligaties, die relatief veilig zijn tijdens een aandelencrash.

Lees verder: Nieuwe beurscrash door tweede golf?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht