Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe overleeft u de komende maanden als belegger?

Hoe overleeft u de komende maanden als belegger?

Beleggers, maak uw borst maar nat, want de komende maanden zullen behoorlijk volatiel zijn op de beurzen.

U gaat de komende maanden veel goed nieuws horen en veel slecht nieuws, en dat betekent dat er grote schommelingen zullen optreden op de markten. 

Plussen en minnen

Het is uiteraard een heugelijk feit dat er een coronavaccin in aantocht is dat een effectiviteit laat zien van 90%. De Amerikaanse werkloosheid is gedaald tot 6,9%, wat goed nieuws is voor de Amerikaanse economie. 

Aan de andere kant is er nog steeds politieke onzekerheid in de VS. Ten eerste omdat president Trump de uitslag van de verkiezingen niet wil accepteren, en beweert dat er tijdens de stemming fraude is gepleegd. Hij heeft daarvoor echter nog geen bewijs geleverd, en zijn juridische team heeft tot nu geen overwinning geboekt bij het aanvechten van de verkiezingsuitslag. 

Verder is het onduidelijk hoe de polititieke verhoudingen in het Congres zullen komen te liggen tot de uitslag van een tweede stemronde in de staat Georgia bekend is in januari. 

Tot die tijd kunt u volgens Marketwatch grote schommelingen op de beurzen verwachten. Jammer genoeg zien veel investeerders politieke en economische verstoringen als een teken dat ze iets aan hun investeringen moeten doen. Niets is minder waar.

Zinloze handel

Wijlen John 'Jack' Bogle, oprichter van Vanguard Group, vatte ooit een van zijn belangrijkste investeringsinzichten op deze manier samen: 'Don't do something, just stand there!' Bogle betreurde de enorme hoeveelheid zinloze handel op de markten, die in onzekere tijden vaak toeneemt. 

Volgens hem worden beleggers aangemoedigd om jaarlijks voor miljarden dollars met elkaar te verhandelen, terwijl de winst veelal belandt in de zakken van een tussenpersoon. “Het is een verspilling van middelen," aldus Bogle. 

Houd het hoofd koel

Ja, de markten zijn volatiel. Zo lieten de beurzen in maart de snelste daling zien van de wereldwijde aandelenmarkt sinds 1929. Maar de beurzen hebben zich sindsdien buitengewoon sterk hersteld. De aandelenmarkt staat nu in de plus dit jaar. 

Niemand weet of de markten het jaar omhoog, omlaag of vlak zullen eindigen. Wat wel duidelijk is dat beleggers die dit jaar het hoofd koel hielden het prima hebben gedaan, terwijl degenen die in paniek raakten en hun aandelen verkochten nu waarschijnlijk spijt hebben.

Investeerders houden altijd vol

Hoe u reageert op negatieve nieuwsberichten zegt veel over hoe u het op de lange termijn zal doen als belegger. Er zullen dagen zijn met goed nieuws, en dagen met slecht nieuws. We bevinden ons immers in een beladen politiek tijdperk en middenin een pandemie.

Maar er zijn ergere dingen. Oorlogen, economische depressies en nog gekkere politieke machtswisselingen. En op de een of andere manier houden investeerders het altijd vol.

Zie ook: Wat te doen bij een grillige beurs?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht