Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De bitcoin-rally: let op deze 5 indicatoren

De bitcoin-rally: let op deze 5 indicatoren

Na een berenmarkt van zo'n drie jaar is bitcoin weer helemaal terug. De cryptomunt steeg deze week naar 18.000 dollar en is met een jaarwinst van maar liefst 148% een van de beste presterende beleggingen dit jaar.

Om een indicatie te krijgen van het toekomstige waardering van bitcoin, dat in de loop der jaren een grillig koersverloop heeft laten zien, raadt Forbes aan te letten op vijf indicatoren.

Cryptobeurzen

Het overgrote deel van de handelsactiviteiten vindt plaats op gecentraliseerde beurzen. Zo zit ongeveer 13% van alle circulerende bitcoins momenteel op een dergelijke beurs of in een door de beurs gecontroleerde wallet.

De afgelopen maanden echter, hebben veel bitcoins deze beurzen in een recordtempo verlaten. Deze recente uittocht geeft aan dat de munt is overgedragen van kortetermijnspeculanten naar beleggers met een langere investeringshorizon. Dit zou de druk op de prijs van bitcoin moeten verlichten.

Bitcoin in handen van bedrijven

MicroStrategy verraste deze zomer met het nieuws dat het voor 425 miljoen dollar aan bitcoin op zijn balans had staan. Square volgde al snel met een investering van 50 miljoen dollar, wat ongeveer 1% van de totale activa van het bedrijf vertegenwoordigt. Op dit moment worden ongeveer 842.000 bitcoins, oftewel 4% van het totale aanbod, aangehouden door bedrijven.

Bedrijfsaankopen verminderen het beschikbare aanbod van de munt, wat de prijs zal opdrijven. Aan de andere kant zou het liquideren van deze activa door bedrijven kunnen leiden tot prijsvolatiliteit.

Googlen op Bitcoin

Om een goed idee te krijgen van waar de markt naar toe gaat, loont het om de zoekmachine van Google in de gaten te  houden. Het is geen verrassing dat het zoekvolume voor de term "bitcoin" sterk steeg op het moment dat de cryptomunt eind 2017 piekte op 20.000 dollar.

Hoewel de cryptomunt nu opnieuw sterk in de lift zit, is het huidige zoekvolume op Google slechts 10% van dat in 2017. Dat geeft volgens Forbes aan dat de huidige rallly vooral wordt aangestuurd door institutionele beleggers, en niet zozeer door kleine beleggers. Wellicht dat de meute pas zal toeslaan als de munt een nieuw hoogterecord bereikt.

Perpetual swap: extreme hefboomwerking

Een perpetual swap is een soort derivatencontract dat vergelijkbaar is met een termijncontract, maar zonder een verval- of afwikkelingsdatum. Deze contracten zijn uniek voor de cryptowereld en bieden een ongeëvenaarde hefboomwerking, tot wel 100 keer op sommige beurzen.

Deze extreme hefboomwerking kan leiden tot hoge kortetermijnvolatiliteit omdat handelaren aan de verkeerde kant van een transactie gedwongen kunnen worden om hun positie te kopen of te verkopen, waardoor de omvang van een bepaalde koersschommeling toeneemt.

De perpetual swap funding rate is de prijs die een van de deelnemers aan de transactie betaalt. Als de rate positief is, betalen beleggers die speculeren op een koersstijging het geld aan speculanten die verwachten dat de koers zal dalen. Als hij negatief is, is het omgekeerde het geval. Met andere woorden, de perpetual swap funding rate is een goede indicatie van het marktsentiment.

klik om te vergroten

In de rally die gaande is sinds maart dit jaar is de rate slechts licht positief gebleven; momenteel bedraagt hij minus 0,005%. Dit duidt er volgens Forbes op dat er een redelijk evenwicht is tussen handelaren die denken dat de prijs gaat stijgen, en degenen die een prijsdaling voorzien.

Mocht deze indicator boven de 0,1% schieten, en daar enkele weken of maanden blijven, dan kan dat een reden tot zorg zijn voor houders van bitcoin.

Vraag en aanbod

Er zijn tot nu toe ongeveer 18.545.000 bitcoins in circulatie. Het zogeheten 'actieve aanbod', oftewel het aantal munten dat ten minste één keer in een bepaalde periode is verhandeld, is een goede indicator voor de richting van de markt.

Een daling van het actieve aanbod suggereert dat bitcoinbezitters hun munten willen oppotten, waardoor het aanbod dat beschikbaar is om te verkopen nog verder daalt.

Onderstaande grafiek laat zien dat het actieve aanbod van bitcoin sinds begin 2018 in een neerwaartse spiraal zit. Ondanks het grillige koersverloop hebben houders van Bitcoin geweigerd te verkopen, en het lijkt erop dat deze trend nog niet ten einde komt.

klik om te vergroten

Hoewel deze analyse geen rekening houdt met verloren munten, wijst de trend er duidelijk op dat de houders standvastig zijn, ondanks de driejarige berenmarkt en de recente positieve prijsdynamiek.

Omgekeerd zou een piek in het actieve aanbod over deze tijdsbestekken een teken kunnen zijn dat langetermijnbeleggers hun bitcoins willen verkopen, met alle gevolgen van dien voor de prijs.

Lees ook: Cryptomunten: 6 dingen die u moet weten voordat u belegt

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht