De 7 beste elektrische auto-aandelen

Door Belegger.nl op 26 november 2020 08:20 | Views: 18.926

De 7 beste elektrische auto-aandelen

Aandelen van fabrikanten van elektrisch aangedreven auto’s doen het dit jaar uitstekend. En die joyride is nog lang niet voorbij, omdat de overgang van auto’s met een motor op fossiele brandstoffen naar voertuigen die lopen op elektriciteit in een stroomversnelling zit.

De rendementen op elektrische voertuigen-(EV-)aandelen dit jaar varieerden volgens Investorplace van een vervijfvoudiging tot ruim 20 keer over de kop, terwijl aandelen in traditionele autofabrikanten in het gunstigste geval bijna niets opleverden.

Niettemin raadt het beleggers aan om in beide sectoren te blijven investeren. Traditionele fabrikanten zijn namelijk hard bezig met de transitie naar elektrisch. Deze zeven auto-aandelen selecteerde Investorplace.

Tesla

Na een koersdip naar 330 dollar in september staat het aandeel van de marktleider in elektrische voertuigen momenteel rond de 555 dollar. De aandelen zijn schrikbarend duur, maar de markt beschouwt Tesla nog steeds als een innovatief technologieplatform voor elektrische auto’s.

Tesla zal dit jaar naar eigen zeggen een half miljoen auto’s produceren. Let wel, het bedrijf leunt zwaar op subsidies van de Amerikaanse overheid om winst te draaien.

Nio

Deze Chinese fabrikant van elektrische auto’s profiteert flink van het snelle herstel van de binnenlandse economie na de coronacrisis. Zo meldde Nio in de maand september een toename van maar liefst 133% in het aantal leveringen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, gevolgd door een stijging van 100% in oktober. Geen wonder dat de koers flink steeg.

Lees ook: 'Chinese automaker Nio is winnaar voor lange termijn'

Investorplace verwacht dat Nio dankzij zijn kwalitatief hoogwaardige producten in staat zal zijn marktaandeel van Tesla af te snoepen in China. 

Xpeng

De koers van deze Chinese EV-fabrikant schoot op 12 november 33% omhoog na een verdrievoudiging van de kwartaalomzet tot 293,1 miljoen dollar. Hoewel een brutomarge van 4,6% niet bepaald indrukwekkend is, was dat een verbetering vergeleken met een brutomarge van minus 10,1% in dezelfde periode vorig jaar.

Xpeng zit op een berg contant geld van bijna 1,8 miljard dollar, dus beleggers hoeven niet bang te zijn voor liquiditeitsproblemen. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal zo’n 10.000 wagens af te leveren. Dat is een toename van 211%. Een aandeel met veel groeipotentie.

Toyota

Volgens Shigeki Terashi, de chief operating officer van Toyota, is de overgang naar elektrisch "een kwestie van overleven". Toch doet Toyota het rustig aan, en zal het zijn eerste elektrische modellen pas rond 2025 afleveren.

De Japanse autogigant is volgens Investorplace een 'slapende reus' op de EV-markt, die tot grootse dingen in staat zal zijn zodra hij wakker wordt.

Ford

Deze Amerikaanse autoreus stelt aandeelhouders al tien jaar lang teleur. Wellicht dat de komst van het eerste elektrische voertuig van Ford, een bestelbus met een prijskaartje van onder de 45.000 dollar, volgend jaar het tij kan keren. Veel bedrijven stappen immers over op duurzaam rijden, en de verwachting is dat de vraag groot zal zijn.

Hoewel de omzet sinds 2015 in een stijgende lijn zit, zijn het bedrijfsresultaat en de netto-winst gedaald. Daar moet verandering in komen. Wellicht is de overgang naar elektrisch de katalysator die Ford nodig heeft.

GM

In het afgelopen half jaar is de koers van GM mede vanwege zijn voortvarende overgang naar elektrisch rijden meer dan verdubbeld. Het bedrijf wil zo’n 3.000 technici aannemen om elektrische voertuigen te ontwikkelen.

Toch heeft GM nog een lange weg te gaan voordat het in staat zal zijn te concurreren met Tesla. De beste tijd om het aandeel GM aan te schaffen is overigens tussen januari en april, omdat er dan relatief weinig nieuwe auto’s worden gekocht. 

Workhorse

Workhorse, een fabrikant van elektrische voertuigen voor onder meer bezorging, boekte tijdens het derde kwartaal een nettoverlies van 84 miljoen dollar en een omzet van 565.000 dollar. Maar wat er meer toe doet, is zijn streven om volgend jaar 1800 voertuigen af te leveren.

Workhorse heeft al een bestelling binnen van 500 voertuigen van Pritchard Auto Company. Verder is het onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Hitachi en Hitachi Capital America voor het optimaliseren van zijn productieproces en de ontwikkeling van een dealernetwerk in de VS. Zodra Workhorse de financieringsmogelijkheden voor dealers en klanten heeft geregeld, zal de verkoop aantrekken.

Lees ook: Buffetts dotcomwaarschuwing geldt ook voor elektrische auto’s

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront