Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zijn vaccins de nekslag voor de goudprijs?

Zijn vaccins de nekslag voor de goudprijs?

De goudprijs is dit jaar vanwege de coronapandemie tot recordhoogte gestegen. Is de komst van drie veelbelovende vaccins tegen het besmettelijke virus de nekslag voor het edelmetaal?

Hoewel sommige analisten volgens Reuters van mening zijn dat de goudrally over zijn hoogtepunt heen is, zeggen anderen dat de prijs nog wel een tijdje zou kunnen doorstijgen.

Goud wordt al eeuwenlang gezien als een veilige belegging en gebruikt als waardeopslag in roerige tijden. Zo steeg de goudprijs van 1500 dollar per troy ounce in januari tot een recordhoogte van 2072 dollar in augustus. Analisten van Bank of America voorspelden zelfs een goudprijs van 3000 dollar.

'Geen puf meer'

Met de komst van de vaccins is er goede hoop dat het einde van de pandemie in zicht is. Als gevolg daarvan hebben veel beleggers hun geld verplaatst naar riskantere vermogensklasses en is de goudprijs gedaald.

"De goud- en zilvermarkten hebben geen puf meer", zei Carsten Menke, een analist bij Julius Baer. "Aangezien we verwachten dat het economisch klimaat volgend jaar verder zal verbeteren, zou de vraag naar veilige havens moeten afnemen."

De goudprijs is na het positieve vaccinnieuws weggezakt tot 1800 dollar. Investeerders onttrokken in de week tot 18 november een recordbedrag van 4 miljard dollar aan de goudfondsen, aldus Bank of America, dat zijn prijsdoel van 3000 dollar inmiddels heeft herzien.

Koper in de lift

Nu goud is gedaald, zit koper juist in de lift. Koper is immers een industrieel metaal dat gedijt bij economische groei. In april was goud 11.000 keer duurder dan koper. Hoewel de verhouding nog steeds ver boven het langetermijngemiddelde ligt, is die tot 8.000 gedaald.

klik om te vergroten


Het rendement op Amerikaans schatpapier met een looptijd van 10 jaar is gestegen nadat beleggers hun obligaties, die net als goud worden gezien als een veilige haven, van de hand deden. Ook dat kan de aantrekkingskracht van goud verder verminderen.

De goudprijs heeft gepiekt, concludeerden analisten van Macquarie, die verwachten dat goud eind volgend jaar rond de 1550 dollar per ounce zal kosten.

Verder omhoog

Bank of America daarentegen denkt dat de goudprijs nog verder omhoog kan, en voorspelt meer dan 2000 dollar voor volgend jaar, gevolgd door een prijs van 1900 à 1950 dollar tot en met 2025.

Analisten van Citibank verwachten voor volgend jaar een gemiddelde goudprijs van 2100 dollar, en 2200 dollar in 2022.

'Vaccins beginnen niets tegen schuldenberg'

Centrale banken zullen de rentetarieven waarschijnlijk laag houden, waardoor de obligatierendementen worden afgetopt, zei analist Ole Hansen van Saxo Bank. Bovendien dreigt er inflatie door de grote hoeveelheid geld die in het financiële systeem wordt gepompt. Goud vormt daar een buffer tegen.

"Vaccins beginnen niets tegen de schuldenberg", zei Hansen, die verwacht dat de dollar zal verzwakken zodra de wereldeconomie verbetert. Dat betekent dat goud goedkoper wordt voor kopers buiten de Verenigde Staten.

Lees verder: Warren Buffett voorziet gierende inflatie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht