Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Hardlopers zijn...

Hardlopers zijn...

Maandag 9 november kwam Pfizer met het bericht te beschikken over een effectief vaccin tegen het coronavirus. Hoewel dit nieuws al enige tijd in de lucht hing reageerden de beurzen wereldwijd uitgelaten. Een week later kwam Moderna met een wellicht nog effectiever vaccin. En de afgelopen week liet AstraZeneca weten binnenkort ook over een goed werkend vaccin te zullen beschikken. De AEX staat inmiddels zo’n 6% hoger en ook andere beurzen blijven niet achter. 

Toch zijn na twee weken opmerkelijke verschillen te constateren. Zo staan grote coronaverliezers als de financials en energie sinds half september fors in de plus, terwijl de technologiesector sinds die datum min of meer een pas op de plaats heeft gemaakt. De verwachting dat we het virus op korte termijn onder controle zullen hebben, creëert winnaars en verliezers op de beurs. Welke sectoren dat zijn is precies het omgekeerde van wat we dit jaar tot dusver hadden gezien. 

Langverwachte draai?

Zo blijven de koersen van grote coronawinnaars als Amazon, Alibaba, Zoom en Netflix nu achter bij de grote verliezers van 2020, de aandelen uit de oude economie. Met name de sectoren toerisme en vervoer doen het uitzonderlijk goed. En wat te denken van de koersstijging van Royal Dutch Shell de afgelopen weken? Is hier sprake van de langverwachte draai van de volgens velen fors overgewaardeerde groeiaandelen naar de zwaar achtergebleven waarde-aandelen? Is dit een geval van de laatsten zullen de eersten zijn? 

Beleggers in waarde-aandelen, voornamelijk banken, verzekeraars, energiefondsen en industriële aandelen, hebben ruim tien jaar met lede ogen moeten aanzien hoe ze voortdurend het onderspit moesten delven ten opzichte van beleggers in de zogenaamde groeiaandelen, voornamelijk uit de technologiesector.

Zo zijn na jaren van oplopende koersen de vijf grootste aandelen allen technologiefondsen. Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook hebben samen een marktkapitalisatie van ruim 7.000 miljard dollar. Dat is meer dan de gezamenlijke beursomvang van alle banken en energiefondsen wereldwijd.

Spectaculair herstel niet onmogelijk

Zodra waarderingen dergelijke extreme vormen gaan aannemen lijkt een draai in de markt haast onvermijdelijk. Door de komst van de vaccins is deze losersrally ook niet zo vreemd. Na een jaar waarin het bedrijfsleven de broekriem heeft moeten aanhalen en consumenten veel hebben gespaard omdat er niet veel te besteden viel, lijkt een spectaculair economisch herstel niet onmogelijk.

Wanneer de vaccins tot een normalisatie van de economie zullen leiden kan de vraag weer sterk aantrekken. Waarde-aandelen zullen daar naar verwachting meer van profiteren dan groeiaandelen.

Althans, zo wordt geredeneerd. Want terwijl de aandelen fors op een herstel vooruitlopen, doet bijvoorbeeld de obligatiemarkt dat nog niet. De rente op tienjaars staatsleningen is weliswaar iets opgelopen, maar echt naam mag het niet hebben. De inflatieverwachtingen in de markt wijzen slechts op een geringe toename van 1,4% op het diepste punt van de pandemie naar nauwelijks 2% nu.

Sweet spot

Met andere woorden, van een groots herstel gepaard gaande met een flink oplopende inflatie lijkt nog geen sprake. Blijft dat zo, dan kan de Fed de voet nog wel even op het gas houden en hoeft de rente nog niet te worden verhoogd. Ook de aanstaande Minister van Financiën, Janet Yellen, merkte op dat de rente nog wel even aan de lage kant kan blijven.

Effectieve vaccins, een economisch herstel in 2021, een stimulerende centrale bank, langdurig lage rentes, de beurs lijkt een sweet spot te hebben bereikt. Alleen lopen beleggers nu wellicht iets te hard op de zaak vooruit en moeten ze uitkijken dat hardlopers geen doodlopers worden.

Ze kunnen beter nog geen afscheid nemen van technologie. De tijdens de crisis versnelde digitalisering zal nooit meer verdwijnen, hooguit wat snelheid verliezen. Wanneer de rente nog lang laag blijft, blijven groeiaandelen uit de technologiesector interessant.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht