Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De 15 interessantste ESG-aandelen volgens Morgan Stanley

De 15 interessantste ESG-aandelen volgens Morgan Stanley

De trend naar duurzaam en verantwoord beleggen zal ook in 2021 doorzetten, zo voorspellen analisten van Morgan Stanley. Deze vorm van beleggen wordt ook wel ESG genoemd, wat staat voor Environmental, Social en Governance (Milieu, Maatschappij en Bestuur). 

Analisten van de Amerikaanse investeringsbank, onder leiding van Jessica Alsford, verwachten wel dat het tempo van de groei van ESG-aandelen volgend jaar zou kunnen vertragen.

Cyclische aandelen

Dit vanwege de correlatie met kwaliteitsaandelen, waarvan verwacht wordt dat deze minder goed zullen presteren dan waardeaandelen. Daarom zijn 10 van de 15 aandelen op een ESG-voorkeurslijst van Morgan Stanley cyclische bedrijven.

"Toch zullen de structurele langetermijntrends ten gunste van ESG-namen en -indices waarschijnlijk alleen maar toenemen", aldus Morgan Stanley.

Deze aandelen presteerden in 2020 goed

Aandelen van bedrijven die zijn blootgesteld aan de Europese Green Deal - een reeks maatregelen om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken - het goed hebben gedaan. Ook ondernemingen die zijn blootgesteld aan potentiële klimaathervormingen van de nieuwe Amerikaanse president Biden en de netto nulambities van China, presteerden dit jaar erg goed.

In 2020 presteerde deze groep aandelen in Europa 20% beter dan de markt. In de VS was dat 46% en in Azië 77%. Pure groene beleggingen (green pure plays) zoals de elektrische-voertuigfabrikanten Tesla en Nio en het waterstofbedrijf Plug Power lieten de grootste koerswinsten zien.

Pauze na sterke prestaties

“We verwachten dat het groene thema in 2021 wordt voortgezet, maar het risico bestaat dat de 'pure plays' dit jaar een pauze inlassen na sterke prestaties, waarbij beleggers op zoek gaan naar de volgende golf van kansen,” aldus Morgan Stanley.

7 van de 15 aandelen op de ESG-lijst van Morgan Stanley spelen in op de wereldwijde trend naar vermindering van de uitstoot van kooldioxide.

Europese namen

In Europa koos de bank voor het energietechnologiebedrijf Siemens Energy vanwege zijn blootstelling aan hernieuwbare energie en gas, en voor de Duitse chipproducent Infineon, gezien zijn leidende positie in halfgeleiders die in elektrische voertuigen worden gebruikt.

Het eveneens Duitse Covestro, een van de belangrijkste producenten van hardschuim voor de isolatie van gebouwen en in toenemende mate ook voor elektrische voertuigen, staat ook op de lijst. Daarnaast zijn de Franse ESG-vermogensbeheerder Amundi en test- en inspectiespecialist Bureau Veritas geselecteerd.

VS

In de VS selecteerde Morgan Stanley het wereldwijde energiebedrijf AES vanwege een overgang naar de ontwikkeling van hernieuwbare energie en opslag. Auto-onderdelenbedrijf Aptiv haalde de lijst vanwege zijn toenemende focus op elektrische voertuigen.

Verder selecteerden de analisten klimaatdata-analysebedrijf Verisk, landbouwmachinefabrikant Deere, en Ball Corp, dat onder andere aluminium blikjes maakt.

Azië

In Azië koos Morgan Stanley voor LG Chem, een producent van elektrische accu’s, en LONGi Green Energy Technology, dat producten maakt voor het opwekken van zonne-energie.

De Zuid-Koreaanse voedselproducent CJ Cheiljedang en het Chinese Bluestar Adisseo, dat gespecialiseerd is in voedingsoplossingen voor diervoer, staan op de lijst. Tot slot het Thaise SCG Packaging, dat alternatieven produceert voor wegwerpplastic.

Lees ook: De 10 bizarre voorspellingen van Saxo Bank voor 2021

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht