Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kooplijst 2021: Martine Hafkamp

Kooplijst 2021: Martine Hafkamp

Het Kooplijstjesseizoen is in volle gang op Belegger.nl en Beursduivel.be. Vandaag blikt Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer even terug op haar tips van vorig jaar, en geeft ze natuurlijk haar drie favorieten prijs voor 2021.

We beginnen met een korte terugblik op haar Kooplijstje van vorig jaar.

Boskalis

"Boskalis was lange tijd een belofte die maar niet uitkwam. Na hun mega-order in 2015 om het Suezkanaal uit te baggeren bleef het lang rustig rond het fonds. Door de lage olieprijs lag Offshore zwaar onder druk. Desondanks bleef het bedrijf goed overeind met een sterke en gezonde balans. Het wachten was echter op die ene grote order, naast alle doorlopende business, om weer die push omhoog te maken."

"Die kwam uit de Filippijnen ter grootte van 1,5 miljard euro, een derde van de totale omzet. De toekomst van Boskalis voor de komende jaren lijkt daarmee verzekerd. Afhankelijk van de economische ontwikkelingen (het blijft een cyclisch bedrijf) lijkt een verder herstel, mede doordat de dienstverlening bij het aanleggen van windparken op zee blijft groeien, zeker niet uitgesloten."

Prosus

"Prosus is feitelijk niet meer dan een grote belegging in Tencent met nog een aantal veelbelovende andere beleggingen ernaast. De beurswaarde van Prosus is lager dan de waarde van het belang in Tencent."

"Het aandeel noteert ondanks dat het een succesvolle belegging is nog met een discount. Het blijft koopwaardig. Al was het maar omdat Tencent staat voor alles wat op dit moment goed gaat: online betalen, sociale media, fintech, gaming, maaltijdbezorging etc. Het is het grootste bedrijf van China en met zo’n achterland heeft Tencent nog een mooie toekomst. Het zou zomaar kunnen uitgroeien tot het meest omvangrijke bedrijf ter wereld en de Amerikaanse Big Five naar de kroon kunnen gaan steken."

Nvidia

"Voor Nvidia geldt eigenlijk hetzelfde als voor Prosus. Het bedrijf is daar aanwezig waar je moet zijn: gaming, artificiële intelligentie, datacenters en autonoom rijdende auto’s. De versnelling in de digitalisering tijdens de pandemie heeft het bedrijf fors opgestoomd in de vaart der volkeren."

"Het is inmiddels de grootste chipproducent in de Verenigde Staten. Ook na de pandemie zal Nvidia, dat op de beurs nog niet beloond is voor de nog niet door de autoriteiten goedgekeurde overname van ARM, een uitstekende belegging blijven. Het is wel aan de dure kant."

Verwachtingen voor 2021

"Het aanvankelijke enthousiasme over de komst van de vaccins zal na verloop van tijd wel wegebben. Nu al blijkt het tempo van de uitrol van de vaccins wat lager dan eerder verwacht. Zo wordt in Duitsland het grote publiek al verteld dat het gezonde deel van de natie (het grootste deel dus) waarschijnlijk niet voor november 2021 gevaccineerd zal worden. Wellicht dat dat wat somber gesteld is, maar de verwachting dat de wereld al voor de zomer weer “normaal” zal zijn lijkt wat te optimistisch."

"Gevolg zal zijn dat de aandelen die vooral moeten profiteren van een economisch herstel en de afgelopen maanden erg hard zijn gestegen vaart zullen verliezen. Banken, verzekeraars, industriële fondsen en oliemaatschappijen zijn wellicht iets te hard op de muziek vooruit gelopen. Een nieuwe draai terug, voor zover deze al niet gaande is, zal de technologiefondsen wederom op de eerste plaats zetten. Bijkomend probleem is dat deze fondsen nu toch echt onder druk van de autoriteiten komen te liggen. Dat is niet alleen in Europa het geval, maar ook in de VS. Hier dreigt een spanningsveld tussen Europa enerzijds en de nieuwe Amerikaanse regering anderzijds (het zijn immers allen Amerikaanse bedrijven). Er verschijnen dus alweer de nodige wolken aan de horizon." 

"Mogelijk zal de beurs wat vaart verliezen en corrigeren in het voorjaar, om vervolgens later weer op stoom te komen wanneer er meer mensen gevaccineerd zijn. Uiteindelijk zou 2021 wel een mooi jaar kunnen worden waarin de AEX zijn ‘eeuwige top’ van 700 punten uit 2000 terugziet. In procenten gemeten is dat niet zo ver weg."

"De angst voor inflatie is, vooralsnog, ongegrond. De rente kan laag blijven en uit die hoek zal het gevaar voorlopig niet komen. Eerder het tegenovergestelde. Terwijl de consensus uitgaat van economisch herstel en oplopende inflatie, zal de komende maanden het tegenovergestelde gebeuren. De uitrol van 5G gaat echt zoden aan de dijk zetten."

Tips voor 2021

1. Prosus

De argumenten voor Prosus heb ik al gegeven in mijn terugblik. Daar wil ik nog wel aan toevoegen dat heel belangrijk voor Prosus een land als India is. Prosus is daar met diverse belangen groot aanwezig."

"India is een land met een jonge bevolking die nog steeds groeit in tegenstelling tot die van China en zal binnenkort het land zijn met de meeste inwoners. Het land is goed gedigitaliseerd en Prosus kan daarvan profiteren. Beleggers zullen steeds meer oog krijgen voor de onderwaardering waartegen Prosus genoteerd staat in Amsterdam."

2. Mastercard

"Dit bedrijf zit als een spin in het web van alles dat met fintech en online betalen te maken heeft. Dit zijn trends die alsmaar groter en groter worden. Kijk naar de stormachtige ontwikkeling van Adyen, Mollie en het Italiaanse Nexi. Op de achtergrond profiteert Mastercard mee met de ontwikkeling van online betalen. Bij elke transactie verdient Mastercard ook."

"Mastercard biedt de technologie die toonaangevend is nu de wereld steeds meer in de richting gaat van geen contant geld of zoals ze zelf zeggen ‘a world beyond cash’. De technologie wordt iedere dag op elk moment gebruikt om niet alleen veilig en eenvoudig te kunnen betalen, maar vooral ook op een slimme manier. Samen met Visa heeft Mastercard de hele markt voor het verwerken van betalingen in handen."

3. Volkswagen

"Hier komen alle trends bij elkaar: duurzaamheid/ESG, technologie, grondstoffen, einde pandemie, overheidssteun en consumentenvertrouwen en de hoge spaarrekeningensaldi."

"Volkswagen is als groot concern in staat voldoende geld vrij te maken om vol in te zetten op een elektrificatie van het wagenpark. Het concern investeert de komende jaren hier dan ook tientallen miljarden in. Die trend is niet meer te stoppen en wordt ook nog eens geholpen door subsidie van overheden. Alleen al in Duitsland kan de auto-industrie sowieso tot 2025 op steun rekenen. Niet alleen de autofabrikanten krijgen subsidie, maar ook particulieren die een elektrische auto aanschaffen. Met de E-tron modellen van Audi en de ID.3 en ID.4 van Volkswagen, die beide goed ontvangen worden door het publiek en de automedia, is de aanval op Tesla ingezet."

"Volkswagen is nog niet ontdekt door duurzame beleggers als ‘groen’ aandeel. Gebeurt dit wel (en waarom niet?) dan zal dat een extra boost voor de koers kunnen zijn. Maar evengoed is het aandeel de moeite waard nu de automarkt met een herstel bezig is."

Lees ook: Kooplijst 2021: Cees Smit

Lees ook: Kooplijst 2021: Martin Crum

Lees ook: Kooplijst 2021: Martijn Meijer

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht