Bitcoin: voorspellingen voor 2021

Door Belegger.nl op 6 januari 2021 13:00 | Views: 14.414

Bitcoin: voorspellingen voor 2021

Bitcoin steeg in de afgelopen 12 maanden meer dan 300%, aangejaagd door koopwoede van kleine en grote institutionele beleggers en grootbanken zoals Citibank en JPMorgan. Woensdagochtend brak de koers zelfs even door de 35.000 dollar-grens. 

De koers van de virtuele munt is volgens Forbes sinds begin 2020 verviervoudigd. Wat staat bitcoinbeleggers te wachten in 2021?

Volgens Mark Newton, oprichter en voorzitter van Newton Advisors, is de markt voor bitcoin op de middellange termijn 'redelijk bullish'. Hij verwacht dat bitcoin nu even pas op de plaats maakt.

Digitaal goud

In december werd bitcoin, waarmee sinds kort kan worden betaald via het online betalingsssysteem PayPal, door een analist in een naar Twitter gelekt rapport van Citibank gebombardeerd tot het "goud van de 21ste eeuw" dat aan het eind van dit jaar wel eens 318.000 dollar per munt waard zou kunnen zijn.

Bitcoin heeft in 2020 een reputatie opgebouwd als 'digitaal goud' onder beleggers die bang zijn dat de grootschalige monetaire steun van centrale banken tot een inflatiegolf zal leiden.

Meer in het vat

"Goud bereikte een hoogterecord in 2020 en bitcoin heeft ook een aantal hoogterecords geboekt", zei Russ Mould, hoofd beleggingen bij AJ Bell.

De verwachting is dat er meer in het vat zit, mede vanwege het ruime monetaire beleid van de centrale banken, de historische lage rentevoeten en de schaarste van zowel bitcoin als goud. Bitcoin heeft een beperkte uitgave van in totaal 21 miljoen munten, terwijl de wereldgoudvooraad jaarlijks met 2% toeneemt.

Piramidespel?

Toch zijn er nog genoeg beleggers die niets moeten hebben van goud of cryptomunten zoals bitcoin, omdat beide beleggingen geen intrinsieke waarde hebben en geen geld genereren.

Een aantal beleggers ziet bitcoin zelfs als een verkapt piramidespel, waarbij vroege deelnemers met winst uit kunnen stappen, omdat er onderaan de piramide nieuw geld binnenstroomt. Volgens Mould zou 2021 wel eens kunnen uitwijzen welke groep beleggers gelijk heeft.

Naar de mainstream

Bitcoin stond in 2020 weliswaar in het middelpunt van de belangstelling, maar de cryptogemeenschap is verdeeld over de toekomst van veel kleinere virtuele munten, die hard geraakt zouden kunnen worden door strenger overheidstoezicht en regelgeving.

De belangstelling van institutionele en particuliere beleggers is niettemin onmiskenbaar, en kan net het beslissende zetje betekenen voor de innovatieve initiatieven in de wereld van de digitale valuta.

Lees ook: Dit staat ons de komende vijf jaar te wachten

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront