3 beleggingsstrategieën voor 2021

Door Belegger.nl op 13 januari 2021 09:15 | Views: 9.456

3 beleggingsstrategieën voor 2021

2020 was een buitengewoon enerverend jaar voor beleggers. Na de coronacrash in maart trok de S&P 500-index sterk aan, en sloot die het jaar uiteindelijk af met een winst van 18,4%.

Beleggers die in 2020 goed hebben geboerd, bleken volgens Forbes drie basisstrategieën te hebben gevolgd. Het Amerikaanse zakenblad raadt beleggers aan die strategieën dit jaar ook toe te passen voor het beheer van uw portefeuille.

Vlak vastrentende beleggingen niet uit

Veel beleggers klagen steen en been over obligaties omdat die vanwege de historisch lage rentestand amper een reëel rendement opleveren. Toch gaat het bij obligaties niet zozeer om het behalen van rendement als wel om het terugdringen van de volatiliteit. Dat geeft ruimte om te beleggen in bijvoorbeeld aandelen.

Tijdens de grote schommelingen op de beurzen in maart en april hielpen obligaties de sterke daling van het portefeuillerendement te verzachten. Beleggers met vastrentende waarden in hun portefeuille zijn daarvoor beloond in 2020. Zo steeg de Bloomberg Barclays US Aggregate Bond Index vorig jaar met 7,51%.

Blijf in de markt

Hoewel een aantal mensen eind februari de aandelen dumpte vanwege de coronacrisis, besloten veel ervaren beleggers om in de markt te blijven. Zij hadden daarvoor twee redenen. Ten eerste voelde de pandemie anders aan dan bijvoorbeeld de economische crisis van 2008-2009. Hoewel de markten volatiel waren, bleek bij de komst van verschillende vaccins dat de onderliggende fundamenten van de markt nog steeds geldig waren.

Ten tweede erkenden deze beleggers dat het vrijwel onmogelijk is om de markt te timen en op het juiste moment te verkopen en opnieuw in te stappen. In plaats daarvan besloten ze om in de markt te blijven ondanks de grote schommelingen, en te hopen op betere tijden op de lange termijn.

Deze strategie wierp zijn vruchten af. De S&P 500 is sinds 7 april met maar liefst 41% gestegen.

Blijf kopen

De oudste beurswijsheid ter wereld: laag verkopen, hoog verkopen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Aandelen kopen als de markt naar beneden gaat is niet voor iedereen even makkelijk. De mens was immers ooit een prooidier: als er gevaar dreigt, hebben we geleerd om weg te rennen.

Toen de S&P 500 met 30% daalde en de Russell 2000 met 40%, leek het inbrengen van vers geld op zijn zachtst gezegd dapper. Maar wie op het dieptepunt instapte of maandelijks een vast bedrag inlegde, heeft daar aardig profijt van gehad. Succesvolle beleggers richten zich vooral op de lange termijn

Strategie is cruciaal

Nu beleggers vooruit kijken naar 2021, doen ze er volgens Forbes goed aan om de bovenstaande lessen ter harte te nemen. Belegd blijven in een goede mix van aandelen, obligaties, grondstoffen en cash - en blijven kopen, is het devies.

Lees ook: Dit staat ons de komende vijf jaar te wachten

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront