Cijferseizoen: wat u kunt verwachten

Door Belegger.nl op 12 januari 2021 09:45 | Views: 5.733

Cijferseizoen: wat u kunt verwachten

Aanstaande vrijdag zullen de Amerikaanse grootbanken JPMorgan Chase en Citigroup hun winstcijfers over het vierde kwartaal bekendmaken. De meerderheid van de bedrijven genoteerd aan de S&P 500-index en de AEX volgen in de weken daarop.

Analisten op Wall Street verwachten dat de gemiddelde winst van de 500 bedrijven in de S&P in de laatste drie maanden van 2020 met 12% gedaald is, en de omzet met gemiddeld 6%.

Een mager kwartaal

Dat is volgens Barron’s beter dan in het eerste en tweede kwartaal, toen het coronavirus voor het eerst de kop opstak en veel bedrijven zich snel moesten aanpassen, maar een stapje terug vergeleken met het derde kwartaal, toen de winst in de S&P 500 met 8,6% daalde, en de omzet met 3% afnam.

Analisten denken dat de tweede coronagolf en de lockdownmaatregelen omzet en winsten geen goed hebben gedaan.

Kijk vooral naar de verwachtingen

Een slecht kwartaal hoeft niet veel uit te maken voor de koersen. Het afgelopen jaar heeft geleerd dat beleggers verder kijken dan de coronacrisis en vooral gericht zijn op de toekomst. De verwachtingen voor de iets langere termijn die de managementteams uitspreken in de toelichting bij hun kwartaalcijfers is daarom veel belangrijker.

Zolang het optimisme hoogtij viert, zou de aandelenmarkt het goed moeten doen, voorspelt Barron’s.

Vaccinrally

Deze cijferperiode wordt op Wall Street een beetje gezien als een keerpunt. Dit jaar zullen de kwartaalcijfers immers vergeleken worden met 2020, en zal de lat een stuk lager liggen.

Bovendien verwacht Wall Street dat de winst en omzet van S&P 500-bedrijven met name in de tweede helft van dit jaar dankzij de komst van de coronavaccins de recordniveaus van 2019 zullen overschrijden. Dankzij de massale vaccinatiecampagnes zullen ook de zwaarst getroffen sectoren weer open kunnen.

De enorme rally op de beurzen sinds de coronacrash van februari en maart is ook vooral daarop gebaseerd: de verwachting dat het straks allemaal weer beter wordt. En op de grote hoeveelheden geld die door overheden en centrale banken de wereldeconomie in zijn gepompt natuurlijk.

Winstdaling verwacht in cyclische sectoren

Hoewel aandelen van cyclische en economisch gevoelige bedrijven - zoals energie en industrie - sinds de herfst de kar trekken op de beurzen, zullen deze sectoren de scherpste winstdalingen laten zien in het vierde kwartaal.

Analisten verwachten een winstdaling van 148% voor de energiesector in het vierde kwartaal, terwijl de omzet 35% zal dalen. Toch zijn de koersen van energie-aandelen in de afgelopen drie maanden met ongeveer 30% gestegen, aangejaagd door hogere olieprijzen.

Analisten van Wall Street voorspellen voor de industriële sector een winstdaling van 39% in het laatste kwartaal van 2020, en een omzetdaling met 14%. Dat lijkt dramatisch, maar het is beter dan de voorgaande twee kwartalen.

De industrie zal dit kwartaal naar verwachting weer winstgroei laten zien, gevolgd door een groei van de omzet in het tweede kwartaal. Industriële aandelen in de S&P 500 zijn de afgelopen drie maanden dan ook met 12% in koers gestegen.

... terwijl defensieve aandelen de uitblinkers zullen zijn

Naar verwachting zulen de klassieke defensieve sectoren als gezondheidszorg, consumentengoederen en nutsbedrijven de uitblinkers zijn van het vierde kwartaal.

De winst- en omzetcijfers in de gezondheidszorg zullen volgens analisten met respectievelijk 13,7% en 5,5% zijn gestegen. Voor de consumentengoederen (bedrijven als Procter&Gamble, Coca-Cola, Ahold en Unilever) wordt een winstgroei van 11% verwacht bij een iets hogere omzet, terwijl voor de nutsbedrijven een omzetstijging van 9,5% wordt verwacht, maar een winstdaling van 4%.

Toch zijn de koersen van nutsbedrijven de afgelopen drie maanden met 2,3% gedaald, terwijl consumentengoederenaandelen met slechts 1,7% in koers zijn gestegen

Zolang de stimuleringsmaatregelen van de Fed en het Congres blijven doorgaan, moet er volgens Barron’s geen stormloop worden verwacht op defensieve aandelen.

Tech

Voor techaandelen zal het een lastig cijferseizoen worden. Na sterke koersstijgingen in de eerste drie kwartalen van 2020 zijn ze sinds de herfst wat achtergebleven. Analisten verwachten een winst- en omzetdaling van respectievelijk ongeveer 6% en 10% voor de techsector.

Mochten de winstcijfers tegenvallen, wat makkelijk kan vergeleken met de recordcijfers van het vierde kwartaal van 2019, dan zou de techsector onder druk kunnen komen te staan.

The only way is up

De winstcijfers over het vierde kwartaal zullen in het gunstigste geval een gemengd beeld laten zien, en de stijging van 12% die de S&P500-index dormaakte was volgens Barron’s wel erg optimistisch.

Maar beleggers leven in de toekomst, en van hieruit kan het makkelijk beter. Winstcijfers die minder slecht zijn dan de voorgaande periodes of verbeterde toekomstprognoses zullen ontvangen worden als goede cijfers, en redenen om de beurs weer wat hoger te zetten.

Lees ook: Welke bedrijven komen sterker uit de coronacrisis?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront