Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 dividend-aristocraten om nu te kopen

3 dividend-aristocraten om nu te kopen

Kent u het fenomeen ‘dividend-aristocraten’? Dat zijn bedrijven genoteerd aan de Amerikaanse S&P 500 index die al minstens 25 jaar achter elkaar hun dividend hebben verhoogd.

Dergelijke aandelen bieden beleggers een consistente bron van inkomen in goede en slechte tijden.

The Motley Fool selecteerde drie dividend-aristocraten om nu te kopen.

Abbott Labs

Dit Amerikaanse gezondheidszorgbedrijf heeft zijn dividenduitkering al 49 opeenvolgende jaren verhoogd.  In december verhoogde het bedrijf de uitkering met maar liefst 25%, waarmee het dividendrendement uitkwam op meer dan 1,6%.

Abbott boekte vorig jaar mede dankzij de coronapandemie een forse winst- en omzetgroei, waardoor de koers met 26% steeg. Dit kon vooral op het conto worden geschreven van de productie van coronatesten, waarin Abbott nu marktleider is in de VS. Verder kreeg een andere bestseller van Abbott, een apparaat dat continu glucose meet, onlangs een Europees keurmerk.

Analisten op Wall Street verwachten dat Abbott de komende vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van meer dan 13% kan realiseren.

AbbVie

Deze biofarmaceutische spin-off van Abbott Labs staat sinds 2013 op eigen benen (we rekenen de jaren als onderdeel van Abbott mee voor de aristocratie) en biedt beleggers een aantrekkelijk dividendrendement van 4,8%. Analisten verwachten voor de komende vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van bijna 11%.

AbbVie zal in de VS echter vanaf 2023 te maken krijgen met sterke concurrentie voor zijn bestseller Humira, een middel tegen onder meer de ziekte van Crohn. AbbVie heeft echter twee medijcijnen tegen auto-immuunziektes klaarstaan om het stokje van Humira te nemen. Het bedrijf verwacht dat deze behandelingen rond 2024 een gecombineerde omzet van 15 miljard dollar genereren.

Bovendien heeft AbbVie dankzij de overname van Allergan vorig jaar de beschikking over een aantal mogelijke kaskrakers, waaronder het antipsychoticum Vraylar en het antimigrainemedicijn Ubrelvy.

Johnson & Johnson

Met 58 opeenvolgende jaren van dividendverhogingen is Johnson & Johnson, dat actief is in de farmaceutische industrie en in de productie van medische en consumentenproducten, koning dividend. Het dividendrendement van J&J bedraagt momenteel meer dan 2,5%.

Dankzij deze topprestatie is J&J een oude favoriet onder inkomenbeleggers. Die waarderen vooral de stabiliteit die J&J biedt, en de diversificatie. Wat groei betreft is J&J dan misschien weer niet de meest aantrekkelijke keuze. Analisten verwachten dat het bedrijf de komende vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van iets meer dan 4% zal genereren.

Wel zou het coronavaccin van J&J, dat een enkele inenting vereist in plaats van twee, een kaskraker kunnen zijn. En, afhankelijk van de ontwikkelngen, blijven. Verder heeft de farmareus de financiële slagkracht om strategische overnames te doen om de groei te stimuleren.

Zie ook de column van Martine Hafkamp: Dividend? Leve de aristocratie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht