Wordt 2021 het jaar van de Dogs of the Dow?

Door Belegger.nl op 15 januari 2021 14:00 | Views: 7.073

Wordt 2021 het jaar van de Dogs of the Dow?

2020 was het jaar van de Big Tech-groeiaandelen. Zou 2021 het jaar kunnen worden van de ‘Dogs of the Dow’?

'Dogs of the Dow' is een beleggingsstrategiedie die neerkomt op het selecteren van aandelen in de Dow Jones-index met het hoogste dividendrendement. Volgens CNN Business zou deze groep waardeaandelen dit jaar een comeback kunnen maken vanwege de komst van de coronavaccins, meer stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie en economisch herstel.

De huidige lijst van 'dogs' bestaat onder meer uit Chevron, IBM, Dow, Verizon en Walgreens. Een aantal daarvan zit sinds het begin van dit jaar flink in de lift.

Rotatie naar waarde

Drogisterijketen Walgreens schoot vorige week 20% omhoog na de publicatie van solide winstcijfers, terwijl oliereus Chevron en chemiebedrijf Dow profiteerden van een stijging van de grondstofprijzen.

Ook de aandelenkoers van computergigant IBM trok aan nadat die bekendmaakte Gary Cohn, voormalig economisch adviseur van president Trump, te hebben aangetrokken als vicepresident-commissaris.

Na een traag herstel zien we nu een rotatie naar waardeaandelen, volgens Paul Axberg, managementanalist bij Axberg Wealth Management. "Olie trekt aan en dividenden zijn misschien niet langer uit de gratie. Beleggers kijken wellicht naar sectoren die ondermaats hebben gepresteerd."

Staatsobligaties

Het feit dat de rendementen op staatsobligaties, ondanks een recente piek, op historisch lage niveaus staan, zou een goed voorteken moeten zijn voor de Dow-honden.

Zo bedraagt het rendement op Amerikaanse schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar een magere 1,16%. Beleggers die in deze roerige tijden hunkeren naar stabiele inkomsten kunnen hun geld beter stoppen in bedrijven als IBM, Verizon en Walgreens, die allemaal dividenden betalen van meer dan 4%.

Niet voor de koerswinst

Er is uiteraard geen garantie dat de Dow-honden dit jaar de markt zullen verslaan. Het merendeel van deze groep aandelen deed het wat de koers betreft vorig jaar zo slecht dat ze dit jaar opnieuw op de 'hondenlijst' staan, die immers de verhouding tussen koers en dividend weergeeft. Amgen en Merck zijn de enige twee nieuwe Dow-honden, terwijl 3M, Cisco en Coca-Cola op de lijst zijn blijven staan.

Toch heeft de Dogs of the Dow-beleggingsstrategie het in voorgaande jaren redelijk goed gedaan. Van 2015 tot 2018 deden de Dow-honden het beter dan de S&P 500, terwijl ze in 2019 met 20% stegen. Dat was een goede prestatie, maar de markt als geheel steeg dat jaar na de decemberdip van 2018 met meer dan 30%.

Cyclische opleving

Kortom, dividend- en andere waardeaandelen zouden dit jaar kunnen aantrekken, vooral als de economie en de arbeidsmarkt langzaam terugkeren naar een normale situatie.

"De verwachting is dat we een cyclische opleving zullen krijgen, en dat meer van de economie zal beginnen te herstellen", zei Mark Hamilton, hoofd Beleggingen bij Hirtle Callaghan.

Tenzij de rentetarieven flink omhoog gaan, verwacht Hamilton dat waarde- en dividendaandelen dit jaar een aantrekkelijke belegging zullen blijven.

Lees meer over de Dogs of the Dow-theorie in de column van Martine Hafkamp: Boelkloedig

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront