Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De winnaars en verliezers van het economisch plan van Biden

De winnaars en verliezers van het economisch plan van Biden

De aanstaande president Joe Biden is van plan de Amerikaanse economie uit het slop te trekken met een grootschalig steunpakket ter waarde van maar liefst 1.900 miljard dollar.

Marketwatch zette de eventuele winnaars en verliezers van het Amerikaanse reddingsplan op een rij. 

Mogelijke verliezers: lage inkomens en ouderen

Het coronasteunpakket zou volgens Jim Paulsen, marktstrateeg bij Leuthold Group, op de lange termijn niet zo gunstig kunnen uitpakken voor mensen met een laag inkomen en ouderen.

De gigantisch hoge stimuleringsmaatregelen zouden namelijk kunnen leiden tot een oververhitting van de Amerikaans economie en een toenemende inflatie, gevolgd door een recessie. 

Zie ook: Morgan Stanley: inflatie kan tot beurscrash leiden

Winnaars op korte termijn, verliezers op middellange termijn: beleggers

Zodra de inflatie stijgt, zal de Federal Reserve het proberen te beteugelen. Dat zou op zijn beurt kunnen leiden tot een massale uitverkoop op de beurzen. Dergelijke acties van de Fed hebben in het verleden tot recessies geleid. 

Winnaars op de korte termijn: banken

De Amerikaanse banksector heeft sinds de zomer een geweldige run laten zien. Als u in augustus een mandje had gekocht met onder meer JPMorgan Chase, Bank of America, FB Financial en twee investeringsbanken, dan zou dat nu 45% in waarde zijn gestegen. Ter vergelijking: de S&P 500 is in dezelfde periode met 14% opgelopen. 

De toename kan verklaard worden door een verbeterde netto rentemarge, oftwel het verschil tussen de totale rentebaten en de totale rentelasten. De gunstige ontwikkeling van de rentecurve zal zich waarschijnlijk voortzetten naarmate de vooruitzichten op een door groei veroorzaakte inflatie toenemen.

Let wel, een recessie zou uiteraard geen goed nieuws zijn voor het Amerikaanse bankwezen, dat verder risico loopt op strengere regelgeving vanuit Washington nu de Democraten zowel het Witte Huis als het Congress in handen hebben.

Mogelijke verliezers: biotechnologie

Biotechaandelen zijn een vermogensklasse voor de lange termijn. Dergelijke beleggingen worden gewaardeerd door de toekomstige winst te verdisconteren naar het heden met behulp van een zogeheten 'verdisconteringsvoet' - meestal het rendement op schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar.

Naarmate de 10-jaarsrendementen stijgen, stijgt de verdisconteringsvoet, waardoor de contante waarde van de toekomstige winst afneemt. En dat zou negatief zijn voor langetermijnbeleggingen zoals biotechnologie.

Deze negatieve ontwikkeling zou deels kunnen worden gecompenseerd door een uitbreiding van de Amerikaanse gezondheidszorg voor iedereen. Als meer Amerikanen namelijk een universele zorgverzekering hebben, zullen er meer medicijnen en behandelingen worden verkocht.

Mogelijke verliezers: goud en goudmijnaandelen

De goudprijs steeg in 2020 naar een nieuw record omdat beleggers bezorgd waren over de economische impact van de coronapandemie. Goud wordt immers al eeuwenlang door investeerders gebruikt als een waardeopslag in roerige tijden.

Het grootschalige steunpakket van Biden neemt een aantal van deze zorgen weg, en dat is negatief voor goud, goudmijnaandelen en indexfondsen die beleggen in het edelmetaal en mijnbedrijven.

Verder is een stijgende rente negatief voor de goudprijs. In tegenstelling tot obligaties of spaargeld levert een goudstaaf immers 0% rendement op. 

Mogelijke winnaars: groene aandelen

Biden’s plannen om klimaatverandering aan te pakken zijn zeer ambitieus. Hij streeft naar 100% schone energie, met 0 netto-uitstoot van schadelijke gassen in de VS rond 2050.

Deze beleidsverschuiving is positief voor aandelen in de groene sector, waaronder producenten van elektrische voertuigen en onderdelen, batterijopslag, computerchips gebruikt voor de productie van schone energie, waterstofbrandstof, spoorwegen en waterinfrastructuur. 

Grote beleggers zoals Trillium Asset Management zetten in op de volgende groene bedrijven: Trane Technologies, Xylem, NXP Semiconductors, First Solar en Avangrid.

Mogelijke winnaars: infrastructuuraandelen

De aanstaande Amerikaanse president wil verder groot inzetten op het moderniseren van de verouderde infrastructuur in de VS. 

Eric Marshall, portefeuillemanager bij Hodges Capital Management, verwacht een stijging van 40% van de overheidsuitgaven voor infrastructuur de komende vijf jaar. 

Hij denkt dat de volgende aandelen flink kunnen profiteren van een bouwhausse in de VS: Arcosa, US Concrete, Commercial Metals, Eagle Materials, Martin Marietta Materials, Summit Materials en Vulcan Materials. 

Bekijk hierna: Democraten aan de macht: vaak geen goed teken voor de beurs 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht