Hoe lang blijven aandelen nog stijgen?

Door Loege Schilder op 19 januari 2021 12:00 | Views: 13.988

Hoe lang blijven aandelen nog stijgen?

De aandelenbeurzen zijn 2021 goed begonnen. De stijgende lijn van eind 2020 is doorgezet en er zijn nieuwe recordstanden bereikt op Wall Street. Ook de AEX-index staat op een hoog niveau.

De hoge koersen maken beleggers wel voorzichtiger. Zeker nu we worden geconfronteerd met mutaties van het coronavirus en de spanning in de VS oploopt. Dat roept de vraag op: hoe lang blijven aandelen nog stijgen?

Minder politieke spanningen

De installatie van Joe Biden als nieuwe president van de VS is de belangrijkste gebeurtenis deze week. Zijn komst betekent het vertrek van Donald Trump. Daarmee komt een einde aan onvoorspelbaar gedrag, minder respect, diplomatieke onderhandelingen via Twitter en het oproepen tot conflict.

Joe Biden brengt vriendelijkheid, overleg en samenwerking in het Witte Huis. Op die manier wil Biden de tegenstellingen onder de bevolking in Amerika verkleinen. Verder wil hij de handelstarieven met China afbouwen. Dit is noodzakelijk voor herstel van de wereldhandel. De wereldhandel is als gevolg van het handelsconflict en de lockdownmaatregelen sterk gedaald.

Chinese groei alweer hoog

Ondanks het handelsconflict heeft de Chinese economie de coronapandemie alweer achter zich gelaten. De Chinese economie groeide in het vierde kwartaal van 2020 met 6,5%. Daarmee kwam de groei over heel 2020 uit op 2,3%.

De Chinese economie is de enige grote economie die in 2020 groeide en binnen enkele jaren zal het de grootste economie ter wereld zijn. China is daardoor een belangrijke afzetmarkt voor bedrijven. Goede handelsbetrekkingen met het land zijn noodzakelijk voor verdere economische groei.

Bedrijfsresultaten over Q4 steunen koersen

Sinds vorige week worden de bedrijfscijfers over het vierde kwartaal van 2020 gepubliceerd. Analisten verwachten een winstdaling van ongeveer 10% ten opzichte van Q4 2019.

Desondanks is er een kans dat bedrijven in het vierde kwartaal van 2020 meer winst hebben gemaakt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De afgelopen twee kwartalen presteerden bedrijven ruim 13% beter dan verwacht.

De eerste bedrijfscijfers die gepubliceerd werden, waren zelfs meer dan 25% beter dan de verwachtingen van analisten. De aankomende weken komen we erachter of bedrijven in het vorige kwartaal werkelijk meer winst gemaakt hebben dan een jaar eerder. Maar de eerste indicaties onderstrepen de grote veerkracht van het bedrijfsleven. 

Bubbelvorming?

Van veel bedrijven zijn de koersen vooruitgelopen op de resultaten. Ondanks het goede herstel van de bedrijfsresultaten zijn waarderingen hoger geworden. Sommige analisten spreken al een tijdje van bubbelvorming. Mogelijk is de rek er wel uit voor deze bedrijven. Maar daar staan ook voldoende kansrijke bedrijven tegenover.

Genoeg achterblijvers

Er zijn echter grote verschillen tussen regio’s en sectoren. Neem bijvoorbeeld smallcapbedrijven. Deze blijven sinds 2018 achter bij largecaps. Analisten verwachten dat de winst van smallcaps in 2020 meer dan drie keer zo hard stijgt als die van largecaps.

Ook aandelen uit opkomende landen zijn relatief goedkoop, terwijl analisten verwachten dat de winst in opkomende landen veel sterker groeit dan in ontwikkelde landen. 

Voldoende redenen voor verdere stijging aandelenkoersen

Er zijn dus diverse redenen voor nieuwe recordstanden van de aandelenbeurzen. Politiek: met de komst van Biden als nieuwe president. Macro-economisch: de sterke economische groei in China. Bedrijfseconomisch: positieve eerste bedrijfsresultaten.

De koersen weerspiegelen de verwachtingen van beleggers en zijn vooruitgelopen. Daarbij zijn grote waarderingsverschillen ontstaan tussen regio’s en sectoren. Er zijn nog volop bedrijven te vinden die goede verwachtingen hebben, maar toch nog relatief goedkoop zijn.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Reacties

2 Posts
JBL_0123
2
Men kan de vraag ook omgekeerd stellen, hoe lang zullen wereldmunten blijven dalen in waarde? Zolang er massaal bijgeprint wordt zie ik de koersen nog wel even stijgen.
hoorn490
0
en d laten we hopen dat de mensen leren van deze virus want gezondheid is niet tekoop
hoogachtend wj v hoornat er geen massa ontslagen gaan vallen
het is nog steeds commer en kwel en er sterven elke dag nog veel mensen aan deze virus
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront