Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ASMI onder hoogspanning

ASMI onder hoogspanning

In mijn column bespreek ik veelal een aanstaande koopkans, bestemd voor actieve doe-het-zelfbeleggers. Dit keer wijk ik daarvan af.

Ik vraag nu uw aandacht voor de weekgrafiek van ASMI, waarop goed zichtbaar is dat er sprake is van hoogspanning. De koers staat erg hoog en er is sprake van spanning. Het moment om koopposities te neutraliseren komt steeds dichterbij. Uitstappen dus, in plaats van instappen. Lees maar verder.

klik om te vergroten

Solide trend

Dat er sprake is van een solide ondertoon behoeft weinig toelichting: de trend is stevig opwaarts. We moeten terug naar februari 2019 toen de meest recente upcross met de gemiddeldelijn verscheen (ja, in maart vorig jaar is de koers er even onder geweest), ofwel de start van een stijgende trendfase. Toen stond de koers rond 42,00 euro, nu staat er bijna 220,00 euro op de borden.

Lang leve het motto “The trend is your friend”. De SMA-lijn krult fier omhoog, hetgeen een mooie trendmatigheid behelst. Tevens zichtbaar in het proces van hogere toppen en hogere bodems. Sterker nog, ook deze week wordt de ATH weer scherper gesteld. Maar de bomen groeien toch niet tot in de hemel?

Spanning

Er zijn drie indicaties voor topvorming en afkoeling. Zo is de afstand met de gemiddeldelijn erg groot. Niet alleen visueel, maar ook geïndiceerd door mijn oranje MRI-candle die aangeeft dat de afstand met de SMA-lijn meer dan 3 STD bedraagt, dus uitgedrukt in standaarddeviaties. Dan weet u genoeg.

Vorige week is een volledige upswing afgerond, met oranje candle, dus dat vergroot de kans op topvorming, na mogelijk nog een extra stierenstootje.
De derde aanwijzing vinden we bij de RSI die ruim boven de dynamische OB-lijn staat. Bij een OB downcross zal topvorming worden bevestigd.

Coaching

Trendbeleggers doen natuurlijk uitstekende zaken op dit speelveld. Je kan rustig de SMA-lijn volgen en achterover leunen. Slapend rijk worden, noemen we dat.

Niks mis mee, maar actieve beleggers negeren significante correcties niet. En die zien we regelmatig op deze chart. Waarom dan niet Money Management toepassen en de posities wat verkleinen om vervolgens na de correctie hernieuwde koopposities in te nemen? Dat heet dynamisch beleggen.

Sterker nog, gezien de huidige hoogspanning kan er bij de eerstvolgende zwarte candle zelfs overwogen worden shortposities in te nemen, want een dip naar 160 tot 150 euro hangt dan in de lucht.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht