Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is het tijd om Tesla te verkopen?

Is het tijd om Tesla te verkopen?

Is het na een explosieve koersstijging in de afgelopen twaalf maanden tijd om het aandeel Tesla van de hand te doen? Gary Black, een voormalig analist en topman van Aegon Asset Management US, denkt van wel. Hij voorspelde een jaar geleden de hausse in het aandeel in de Amerikaanse pionier in elektrische auto’s.

In januari vorig jaar zei Black dat Tesla naar 1.000 dollar zou kunnen gaan. Verder voorzag hij dat het aandeel zou worden gesplitst en dat Tesla een notering zou krijgen aan de S&P 500. De voorspellingen van Black kwamen allemaal uit.  

'Voorkeur voor lager instapmoment'

Tesla presteerde uiteindelijk veel beter dan Black's oorspronkelijke voorspelling, en boekte in het afgelopen jaar een winst van meer dan 740%.  Maar op maandag liet Black via Twitter weten dat hij al zijn aandelen in Tesla had verkocht. Hij verlaagde tevens zijn koersdoel van 1.000 dollar naar 960 dollar, zo schrijft Barron's.

Black legde uit dat hij in augustus 2019 in Tesla was gestapt vanwege de positieve vooruitzichten voor de markt voor elektrische voertuigen (EV). Hoewel Tesla er volgens Black nog steeds 'zeer aantrekkelijk' uitziet wannneer wordt gekeken naar de winst in 2025 of 2030, geeft hij de voorkeur aan een lager punt om weer in te stappen.

Lees meer: Bitcoin naar nieuw record dankzij grote investering Tesla

'Bitcoin-investering riskant'

Verder wees de expert erop dat Tesla nog geen duidelijke prognoses heeft afgegeven voor de leveringen in 2021. Hij denkt dat de winst over het eerste kwartaal lager zal zijn dan analisten op Wall Street verwachten. Verder refereerde Black aan een 'riskanter kapitaalallocatiebeleid', doelend op de investering van 1,5 miljard dollar van Tesla in bitcoin. 

De prijs van de cryptomunt is bijzonder volatiel, waardoor de kans groot is dat Tesla verlies zou kunnen leiden op zijn investering. Toch benadrukte Tesla dat de investering in bitcoin niet nodig is om de liquiditeit te behouden, wat suggereert dat het bedrijf in staat zou zijn om prijsschommelingen uit te zitten en de virtuele munt op een gunstig moment te verkopen.

Geen fan

Black is geen fan van bitcoin, en heeft in het verleden via Twitter laten weten dat hij het geen echte investering vindt. De munt levert beleggers immers geen inkomsten op, en is wel erg volatiel om een betrouwbare opslagplaats van waarde te zijn.

Volgens Barron’s zou de uitspraak van Black vergeleken kunnen worden met een analist van een grote bank op Wall Street die zijn of haar advies voor Tesla verlaagt van kopen naar houden.

Meeste analisten hanteren Houd-advies

Van alle analisten die Tesla volgen, geeft een kwart het bedrijf een koopadvies, terwijl het bedrijf van ongeveer de helft een houdadvies krijgt. Het gemiddelde koersdoel is ongeveer 615 dollar per aandeel. Dat is veel lager dan de huidige koers van 849 dollar. 

Lees ook: Vliegen Chinese auto-aandelen uit de bocht?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht