Waarom vrouwen zo weinig met aandelen hebben

Door Belegger.nl op 17 februari 2021 13:00 | Views: 8.412

Waarom vrouwen zo weinig met aandelen hebben

Meesterbelegger Warren Buffett grapte eens dat hij slechts met de helft van de wereldbevolking hoeft te concurreren. Vrouwelijke beleggers zijn doorgaans erg voorzichtig met aandelen.

Dat is een probleem, zowel voor henzelf als voor de rest van de financiële wereld, schrijft Carol Ryan op The Wall Street Journal.

Dames fors ondervertegenwoordigd

Volgens analysebureau Cardify is in de VS minder dan een kwart van de stortingen bij brokers afkomstig van vrouwen. Wereldwijd is dat nog minder. Bij het van oorsprong Israëlische eToro is slechts 14% van de geregistreerde gebruikers vrouw, de meeste afkomstig uit Europa en de VS.

Sommige handelsplatformen wisten meer dames naar zich toe te trekken in de pandemie. Aan het begin van dit jaar was ongeveer een derde van de Robinhood-gebruikers vrouw. Een jaar eerder was dat nog 20%. 

Conservatievere beleggers

Voor de financiële industrie als geheel blijft het aantrekken van vrouwen een traag proces. Over het algemeen zijn ze conservatievere beleggers dan mannen en stoppen ze hun geld liever in vastgoed, cash of obligaties, in plaats van in - doorgaans beter renderende - aandelen.

Die voorzichtige inborst heeft nadelen, zeker nu de rente zo extreem laag is. Overheden verschuiven de verantwoordelijkheid voor de financiële toekomst en pensionering steeds meer richting burgers zelf. Daarbij leven vrouwen gemiddeld ook nog eens langer dan mannen, en moeten ze dus langer doen met hun pensioengeld.

Waarom zo behoudend?

De redenen waarom vrouwen zo behoudend zijn, zijn complex. Ryan wijst op het feit dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen, en dat hun inkomsten en pensioenbijdrages onderbroken worden op het moment dat zij kinderen krijgen. Dat maakt het lastiger om geld opzij te zetten voor de toekomst. Vrouwen hebben over het algemeen de neiging om veilig te houden wat ze hebben, in plaats van in te zetten op beter renderende beleggingsklassen.

Ook wijst Ryan op een imagoprobleem van de financiële sector. Aan de ene kant schrikt beleggingsjargon af, aan de andere kant voelen sommige vrouwen zich betutteld of ervaren ze het taalgebruik rondom financiële producten die op hen gericht zijn als neerbuigend. 

Dit alles is niet alleen nadelig voor vrouwen zelf, maar ook voor de sector. Vermogensbeheerders missen extra inkomsten en denk aan bedrijven als Robinhood, dat dames nodig heeft om de bijzonder sterke groei in gebruikersaantallen vol te houden.

Goede rendementen

Want áls vrouwen in aandelen beleggen, zijn de rendementen goed. Over het algemeen zijn ze op de lange termijn gericht, spreiden ze goed en handelen ze minder frequent dan mannen. 

Volgens The Wall Street Journal zouden meer vrouwen moeten werken en moeten zij voor beter betalende beroepen gaan, zodat er meer geld over blijft om te investeren en risico te nemen.

Nog lange weg te gaan

Maar er ligt ook een rol voor de industrie. Beleggingsapps weten in een paar maanden tijd meer vrouwen aan te spreken dan traditionele partijen in jaren niet voor elkaar kregen. Maar zelfs in de meest toegankelijke apps zijn vrouwen nog flink ondervertegenwoordigd; er is dus nog een lange weg te gaan.

Bekijk hierna: Zijn vrouwen betere beleggers dan mannen?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront