Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aantrekkelijk Ahold Delhaize

Aantrekkelijk Ahold Delhaize

Supermarktreus Ahold Delhaize heeft mede dankzij de lockdowns een ijzersterk vierde kwartaal gedraaid. De omzet was hoger dan verwacht en ook online groeit fors door. Hoewel de outlook er wat minder florissant uitziet, blijft analist Peter Schutte positief over het aandeel.

"Ahold boekte over het vierde kwartaal een omzet van 19,6 miljard euro. Uitgedrukt in constante wisselkoersen is dat een groei van liefst 18%. Gecorrigeerd voor de extra week in het vierde kwartaal zou de autonome omzetgroei 10,9% hebben bedragen", schrijft hij in een update.

Boven verwachting

"Geheel 2020 leverde een autonome omzetgroei op van 14,2% tot 74,7 miljard euro. De winst per aandeel komt op 2,26 euro, wat boven verwachting is en ook boven onze taxatie van 2,17 euro", aldus Schutte.

Het concern heeft als nadeel dat 2021 een week minder telt dan 2020. Tevens zal het effect van Covid-19 afvlakken, wat ook niet gunstig is, legt de analist uit. De vooruitzichten zijn daarom wat minder rooskleurig. "Zodra de restaurants weer open gaan zal het bedrijf toch minder verkopen."

Online groeit als kool

Online groeit hard en maakt een steeds belangrijker deel uit van de omzet. "Inclusief Bol.com stegen de online verkopen in 2020 autonoom met 67,4% tot 7,6 miljard euro, ruim 10% van de totale omzet. De bijdrage van Bol.com hierin is 4,3 miljard euro."

“Voor dit jaar rekent het concern op een online groei van meer dan 30% waarbij de VS een online groei van meer dan 60% moeten kunnen halen.”

Volgens Schutte kan meer schaalgrootte bij online een verdere impuls aan de winstgevendheid geven de komende jaren. "Met een exposure van 60% naar de VS blijft het fonds wel dollargevoelig, maar onderaan de streep blijkt dit effect door hedging mee te vallen."

Aantrekkelijk gewaardeerd en mooi dividend

Al met al blijft hij wel positief over het aandeel, ook vanwege de waardering. Die is nu 11,5 x de winst, terwijl dat in de sector gemiddeld op 16,8 ligt. "Ook het dividendrendement van 3,5% is aantrekkelijk."

Lees meer: 'Beleggers zullen Ahold Delhaize snel herontdekken'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht