Word abonnee en neem Beursduivel Premium
220 miljard dollar minder dividend uitgekeerd door corona

220 miljard dollar minder dividend uitgekeerd door corona

De coronacrisis heeft beleggers vorig jaar zo’n 220 miljard dollar aan dividend gekost.

Dat concludeert vermogensbeheerder Janus Henderson in zijn laatste Global Dividend Index. Wereldwijd werd vorig jaar door bedrijven zo’n 1,26 biljoen dollar aan dividend uitgekeerd: een daling van 12,2%.

Grootste dividendverlagingen in Europa

De grootste dividendverlagingen vonden volgens CNBC plaats in Europa en het Verenigd Koninkrijk, gezamenlijk goed voor meer dan de helft van de totale afname. Dat kwam volgens Janus Henderson voornamelijk door "de gedwongen inperking van bankdividenden door de toezichthouders".

In de VS daarentegen waren dividendbetalingen robuust: beleggers in Amerikaanse aandelen kregen vorig jaar zelfs 2,6% meer uitbetaald dan in 2019.

"Noord-Amerika deed het vooral zo goed omdat bedrijven hun liquide middelen wisten te behouden, hun dividenden beschermden door de inkoop van eigen aandelen op te schorten of te beperken, en ook omdat de toezichthouders toegeeflijker waren tegenover de banken", aldus Janus Henderson.

Net als in Europa daalden de dividendbetalingen ook fors in Australië. Maar China, Hongkong, Zwitserland en Canada behoorden juist tot de best presterende landen.

Banken en energiesector zwaarst getroffen

Op sectorbasis presteerden de banken het slechtst, gevolg door de energiesector. Het bankwezen was met bijna 54 miljoen dollar aan gekorte dividenden en 34 miljoen dollar aan geannuleerde dividenden goed voor een derde van de wereldwijde afname, gevolg door de oliebedrijven met iets meer dan 24 miljoen dollar aan gereduceerde of geannuleerde uitbetalingen.

Volgens Jane Shoemake, beleggingsdirecteur bij Janus Henderson, is de impact van de coronapandemie op dividendbetalingen vergelijkbaar met "een conventionele, zij het zware, recessie."

Sectoren die afhankelijk zijn van consumentenuitgaven zijn zwaarder getroffen, terwijl defensieve sectoren hun betalingen veelal hebben gehandhaafd, aldus Shoemake.

Vooruitzichten

Toch gloort er hoop voor de toekomst. In december liet de Bank of England weten dat banken weer beperkt dividend mogen uitkeren. Vorige week kondigde de Britse bank Barclays aan haar dividendprogramma te zullen hervatten.

Hoewel Janus Henderson verwacht dat de dividenduitkeringen in het eerste kwartaal van dit jaar zullen blijven dalen, zal de afname waarschijnlijk kleiner zijn dan die na het eerste kwartaal van 2020.

In het gunstigste scenario van Janus Henderson zullen de dividendbetalingen in 2021 op nominale basis met 5% stijgen tot een totaal van 1,32 biljoen dollar.

"De vooruitzichten voor hele jaar blijven uiterst onzeker", zei Janus Henderson. "De pandemie is in grote delen van de wereld verhevigd, zelfs nu de uitrol van vaccins hoop biedt.

Belangrijk is dat de bankdividenden zullen worden hervat in landen waar ze werden ingeperkt. De niveaus van 2019 zijn nog ver weg in Europa en het Verenigd Koninkrijk, en dit zal het groeipotentieel beperken."

Lees ook: Dividendbeleggers, let op de pay out-ratio

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht