Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Onvermijdelijk marktherstel voor AB InBev'

'Onvermijdelijk marktherstel voor AB InBev'

Ondanks de zware tegenwind in de vorm van lockdowns wereldwijd wist bierbrouwer AB InBev nog een vrij sterk vierde kwartaal neer te zetten, zo mogen we opmaken uit de woorden van analist Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

Bierbrouwers worden zwaar getroffen tijdens de pandemie. De lockdownmaatregelen kosten enorm veel omzet en marge. “Het thuisverbruik steeg wel, maar onvoldoende om het omzetverlies uit de horeca te compenseren”, schrijft Crum.

Toch heeft AB InBev in deze lastige omstandigheden nog een sterk vierde kwartaal weten te draaien. Er werd marktaandeel gewonnen en dat kan in de toekomst gunstig zijn met het oog op overnames. Veel kleine brouwerijen houden deze slijtageslag namelijk niet vol, aldus de analist.

Nog altijd hoge schuldenlast

De bierreus gaat nog steeds gebukt onder een hoge schuldenlast, hoewel die de afgelopen jaren al wel geslonken is. En de komende jaren staan er geen grote aflossingsverplichtingen uit. 

Crum: “Enkele jaren winstinhouding, dus een lager dividend voor aandeelhouders, en een stevige kasstroom zullen de komende jaren de schuldpositie verder verbeteren, al duurt het nog wel even voor de gedroomde NetDebt/Ebita ratio van 2 is gerealiseerd.”

Er gloort hoop aan de horizon

Toch gloort er wel hoop aan de horizon. “Het dal is wel bereikt. Het bedrijf rekent op een duidelijk herstel voor dit jaar. Er is ook volop herstelpotentieel, zowel qua resultaten als qua beurskoers. Grote aflossingsverplichtingen liggen veilig ver weg: de komende jaren kan AB InBev focussen op margeherstel en schuldenafbouw.

“Beleggers moeten geduld hebben, maar marktherstel is onvermijdelijk. Wij blijven positief”, besluit de analist.

Zie ook: 'Welkome stap voor AB InBev'

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht