Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Pas op voor aandelentips op sociale media'

'Pas op voor aandelentips op sociale media'

Veel kleine beleggers hebben dit jaar flink verdiend met de handel in GameStop-aandelen. Maar er zijn ook beleggers die al hun geld hebben verloren toen de koers instortte en nu hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

De koers van GameStop maakte vorige maand duizelingwekkend grote sprongen toen een groep kleine beleggers via het socialemediaplatform Reddit besloot gezamenlijk tot actie over te gaan om een zogeheten 'short squeeze' te bewerkstelligen.

Het doel was om een aantal grote spelers op Wall Street, die juist gokten op een neergang van de worstelende Amerikaanse computerspelletjesketen, een lesje te leren.

Daar gaat uw spaargeld

Hoewel dit fenomeen Europa nog niet bereikt heeft, maken Europese toezichthouders zich zorgen over het feit dat een aantal van de beleggers in GameStop niet volledig op de hoogte was van de details van de transacties, die veelal werden uitgevoerd via het commissievrije handelsplatform Robinhood.

"Wat wij als effectentoezichthouder hebben gedaan, is dat we beleggers hebben gewezen op de risico's van bijvoorbeeld beleggen puur op basis van informatie afkomstig van sociale media", zei Steven Maijoor, voorzitter van de European Securities and Markets Authority (Europese Autoriteit voor effecten en markten) tegen CNBC. "En je kunt je afvragen of het wel goed is om te beleggen voor de toekomst als je een groot deel van je portefeuille in maar één aandeel belegt", waarschuwde hij.

Marktmisbruik

Door de GameStop-geschiedenis hebben toezichthouders besloten in te grijpen en niet-professionele beleggers te waarschuwen dat zij zich mogelijk schuldig maken aan illegaal gedrag.

Zo heeft de European Securities and Markets Authority beleggers erop gewezen dat ze voorzichtig moeten zijn en "zich bewust moeten zijn van bepaalde regels rond marktmisbruik op de financiële markten als ze deelnemen aan deze gesprekken op sociale media", zei Maijoor. "Zo mag je bijvoorbeeld geen misleidende informatie geven over prijzen, over vraag en aanbod."

Tijdens een parlementaire hoorzitting vorige maand legde Maijoor uit dat "gecoördineerde strategieën om tegen bepaalde voorwaarden en op een bepaald tijdstip te kopen en te verkopen, met als doel de koers van het aandeel op te drijven, als marktmanipulatie gezien kunnen worden".

Steeds meer Europeanen beleggen

De Europese toezichthouder volgt de ontwikkelingen rond retailbeleggen op de voet, en liet CNBC weten dat de bedrijfsmodellen van de handelsplatforms die door kleine beleggers veel worden gebruikt onder de loep zullen worden genomen.

Hoewel kleine investeerders hun pijlen nog niet hebben gericht op Europese aandelen, beleggen steeds meer Europeanen in aandelen. Uit de cijfers van het Deutsches Aktieninstitut, dat Duitse beursgenoteerde ondernemingen vertegenwoordigt, bleek dat 12,4 miljoen Duitsers vorig jaar rechtstreeks of via fondsen in aandelen had belegd. Dat was een stijging van maar liefst 2,7 miljoen en kon vooral worden toegeschreven aan de instroom van jonge beleggers in de leeftijdsgroep tot 30 jaar.

'Positieve ontwikkeling'

"Wij zijn over het algemeen positief over een grotere participatie van de retailsector op de kapitaalmarkten in Europa", zei Maijoor. "We hebben gezien dat huishoudens in Europa terughoudend zijn om deel te nemen aan de kapitaalmarkten. Het is belangrijk dat ze deelnemen, zodat ze beter kunnen sparen voor onderwijsuitgaven, voor huisvestingskosten, voor hun pensioen en dat is dus duidelijk een positieve ontwikkeling", besloot hij.

Lees ook: De beleggingstips van deze TikTokkers helpen u financieel om zeep

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht