Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Bullmarkt S&P 500 nog maar net begonnen'

'Bullmarkt S&P 500 nog maar net begonnen'

Het is een jaar geleden dat het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg. Na een kortstondige maar hevige beurscrash in maart, begon de S&P 500-index elf maanden geleden aan een nieuwe stierenmarkt toen beleidsmakers grootschalige coronasteunpakketten introduceerden.

Dit korte tijdsbestek is volgens vermogensbeheerder Truist Wealth een van de redenen waarom de opleving nog lang niet voorbij is.

Gerekend vanaf maart

Onderstaande grafiek laat zien dat de huidige stierenmarkt zowel te kort als te beperkt is om nu alweer voorbij te zijn. Truist Wealth baseert deze conclusie op de prestaties van de S&P 500-index in de afgelopen zestig jaar.

Uit de grafiek blijkt dat de gemiddelde stierenmarkt in de S&P 500 sinds zijn onststaan in 1957 zo’n 5,8 jaar duurde, en een rendement opleverde van 179%. De huidige stierenmarkt, die slechts elf maanden aan de gang is, heeft een rendement opgeleverd van 76%.

Met andere woorden, de huidige stierenmarkt duurt volgens Marketwatch te kort en heeft te weinig rendement opgeleverd om nu al voorbij te zijn.

Zie ook: Miljardair over bullmarkt: Geniet ervan zo lang het kan

Herstel al ingeprijsd?

Toch denken veel experts dat het economisch herstel na de uitrol van de coronavaccins al is ingeprijsd in de aandelenmarkten en andere financiële activa, en dat hoogvliegende aandelen en risicovollere delen van de schuldenmarkt in de problemen kunnen komen als de inflatie op hol slaat of de leenkosten voor bedrijven en consumenten te hoog worden.

Zo lieten de S&P 500, Dow Jones en de Nasdaq in de afgelopen week grote schommelingen zien nadat het rendement op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar onverwacht piekte. Vooral techaandelen hadden het zwaar te verduren toen de rente op de benchmarktobligatie op woensdag op de buurt van 1,47% kwam, 1 procentpunt hoger dan een jaar geleden.

Rente versus aandelen

Maar kunnen we de huidige markt, met historisch lage rentevoeten, vergelijken met die van zo lang geleden?

Onderstaande grafiek laat zien dat de S&P 500 en de rente op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar in de jaren vijftig gelijk opgingen.

klik om te vergroten

"Hoewel er veel verschillen zijn tussen de jaren vijftig en vandaag, waren er ook enkele gelijkenissen, zoals zeer hoge Amerikaanse schulden als gevolg van de Vietnamoorlog, een activistische Fed en een naoorlogse boom in de economie", aldus Keith Lerner, hoofdstrateeg bij Truist.

"De rentetarieven stegen van 1,5% aan het begin van het decennium tot bijna 5% aan het einde. Tijdens het decennium steeg de S&P 500, ondanks twee recessies, met 257% in koers en herbelegd met 487%."

Geen paniek

De Federal Reserve heeft al herhaaldelijk laten weten de monetaire voorwaarden niet aan te willen scherpen, en van plan te zijn de rente dicht bij nul te houden tot de economie volledig hersteld is van de pandemie.

De opgelopen rendementen op staatsobligaties zijn niet voor iedereen een ramp. De piek van de afgelopen week is muziek in de oren van obligatiebeleggers, die al jaren amper winst maken.

Lees ook de column Een 'rationele luchtbel'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht