Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Amerikaanse olieindustrie staat op keerpunt'

'Amerikaanse olieindustrie staat op keerpunt'

Volgens Dan Yergin, vicevoorzitter van IHS Markit, staat de olieindustrie op een keerpunt. "De olie- en gasindustrie maakt zich op voor wat de nieuwe maatstaf is geworden - CO2-neutraal in 2050", zei hij tijdens het virtuele energiecongres CERAWeek.

De transitie van fossiele brandstoffen naar groene energie steunt op twee ontwikkelingen: het klimaatbeleid van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, en de invloed van grote beleggers die steeds meer de nadruk leggen op investeren in milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Het doel is duidelijk: CO2-neutraal in 2050.

Waterstof, CO2-opslag en innovatie

Er zijn veel verschillende strategieën en denkwijzen over hoe bedrijven dat doel kunnen bereiken, volgens Yergin. "Maar de grote thema's die er deze week uitspringen zijn waterstof, CO2-opslag, en innovatie. Er bestaat behoefte aan grote bedrijven met technische capaciteiten die op schaal kunnen opereren - en dat is toevallig de niche van de olie- en gasindustrie."

De topmensen van onder meer BP, ExxonMobil, Chevron, Occidental Petroleum en ConocoPhillips spraken op het energiecongres over de overgang van de industrie naar een wereld met minder CO2-uitstoot.

Lees meer: De onzekere toekomst van Big Oil

Occidental Petroleum: van oliebedrijf naar CO2-beheerder

Zo liet Vicki Hollub, topvrouw van Occidental Petroleum, weten dat haar bedrijf over 15 tot 20 jaar geen oliebedrijf meer zal zijn, maar een CO2-beheerder. Hollub noemde het klimaatbeleid van Biden 'een grote kans' voor de VS om wereldleiderschap te tonen.

"CO2-neutrale olie is wat de wereld nodig heeft en de wereld kan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs niet bereiken zonder dat de olie-industrie daarbij helpt. Wij kunnen daarin een leidende rol spelen", zei Hollub.

Occidental zal andere bedrijven gaan helpen om hun CO2-uitstoot te verminderen. Zo is het bedrijf van plan om CO2 afkomstig van een staalfabriek in Colorado op te slaan in het Permian Basin in Texas.

BP: geïntegreerd energiebedrijf

"We hebben besloten de energietransitie te omarmen als een kans en niet als een bedreiging voor onze kernactiviteiten", zei BP-topman Bernard Looney, die verwacht dat de Britse oliereus in de toekomst een geïntegreerd energiebedrijf zal zijn, in plaats van een internationale oliemaatschappij.

Bekijk ook: 'Shell rijk genoeg voor plekje in duurzame wereld'

Exxon Mobil: ook CO2-opslag

Exxon Mobil kondigde maandag aan dat het de activistische belegger en ESG-voorstander Jeff Ubben had benoemd tot bestuurslid. "We doen al meer dan tien jaar onderzoek naar het afvangen en opslaan van CO2 om te proberen dat goedkoper en doeltreffender te maken, zodat we de CO2 kunnen opvangen die ontstaat in elektriciteitcentrales en in de industrie", zei Exxon-topman Darren Woods tijdens een beleggersdag van het bedrijf.

Goldman Sachs herhaalde dinsdag zijn koopadvies voor Exxon en verhoogde zijn koersdoel naar 61 dollar van 59 dollar. "Wij denken dat beleggers op zoek zijn naar meer duidelijkheid. Hoe gaat het bedrijf een aanzienlijke reductie van CO2  bewerkstelligen? Hoe zal het zichzelf positioneren voor het volgende decennium in de energietransitie?", aldus analisten van Goldman.

Beleggers willen niet meer in fossiel

Volgens Stewart Glickman, energieanalist bij CFRA, hebben veel oliebedrijven hun inspanningen op het gebied van CO2 versneld omdat steeds meer beleggers liever niet meer in fosiele brandstoffen willen investeren vanwege de impact op het milieu.

De Amerikaanse olie- en gasindustrie heeft al stappen gezet in de richting van een schonere toekomst, zelfs toen de VS zich tijdens het bewind van president Donald Trump afzijdig hield van internationale klimaatbesprekingen.

Biden heeft de VS onmiddellijk weer bij het klimaatakkoord van Parijs betrokken, en hij heeft voormalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry benoemd tot speciale gezant voor het klimaat.

Lees ook: RBC: Oliebedrijven, stoot duurzame energie af

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht