5 tips om te beleggen in dividendaandelen

Door Belegger.nl op 23 maart 2021 16:25 | Views: 22.169

5 tips om te beleggen in dividendaandelen

Omdat de rente nog steeds op een historisch dieptepunt staat, hebben veel beleggers hun heil gezocht in dividendaandelen. Niet geheel zonder risico: dividenduitkeringen zijn nooit gegarandeerd, en vorig jaar besloten veel grote bedrijven hun betalingen te schrappen vanwege de pandemie.

The Motley Fool zette vijf strategieën op een rij om de beste dividendaandelen te vinden.

Let op de pay out-ratio

Bedrijven die dividenden in contanten uitkeren, moeten eerst aan dat geld zien te komen. Er zijn in principe twee manieren waarop ze dat kunnen doen. Ze kunnen dat geld genereren uit hun activiteiten, of ze kunnen geld vrijmaken op hun balans.

Geld van de balans halen werkt misschien tijdelijk, maar het is niet bepaald een langetermijnoplossing. Duurzame dividenden worden betaald uit de operationele kasstromen van een bedrijf.

Het is redelijk eenvoudig om de pay out-ratio van een bedrijf te vinden op de meeste financiële websites. De pay out-ratio kijkt naar hoe hoog de dividenduitkering van een bedrijf is in vergelijking met de boekhoudkundige winst. U kunt dat berekenen door het totale dividend te delen door de nettowinst.

Een lage ratio kan erop wijzen dat een bedrijf het grootste deel van zijn winst herinvesteert in de uitbreiding van zijn activiteiten, aldus Investopedia. Een uitbetalingsratio van meer dan 100% wijst erop dat het bedrijf meer aan dividenden uitkeert dan het kan opbrengen. Die praktijk is op termijn niet houdbaar.

Lees meer: Dividendbeleggers, let op de pay out-ratio

Zoek naar een bedrijf met een solide balans

Een balans geeft een overzicht van wat een bedrijf bezit en wat het schuldig is. Hoe meer activa (bezit) in verhouding tot passiva (schulden), hoe sterker de balans is.

In geval van nood kan een bedrijf activa verkopen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Gebruikelijk is dat kredietverstrekkers kijken hoe sterk de balans van een bedrijf is om te bepalen of ze een lening verstrekken of verlengen.

Let bij het lezen van de balans onder meer op de volgende zaken: de kaspositie (hoe meer hoe beter) en de verhouding tussen schuld en eigen vermogen (lager is beter, zolang deze nul of hoger is). Als het bedrijf bovendien langlopende schulden heeft, controleer dan wanneer die schulden aflopen. Idealiter ziet u een gespreid aflossingsschema, of grote aflossingen die ver in de toekomst liggen.

Bekijk de dividendhistorie

Hoewel het verleden uiteraard geen garantie biedt voor de toekomst, zegt de dividendhistorie van een bedrijf veel over hoe toegewijd het is aan het belonen van de aandeelhouders.

Mocht een bedrijf zijn dividend moeten verlagen - bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis – let dan op hoe snel het dat dividend weer opbouwt.

Begrijp hoe het bedrijf zijn geld verdient

Bedrijven die consequent dividenden uitkeren zijn meestal zo gestructureerd dat ze daartoe verplicht zijn, of ze hebben bedrijfsmodellen die hun kasstromen op een of andere manier helpen verankeren. Het is belangrijk om te weten hoe een bedrijf in staat is zijn dividenden uit te betalen, en waarom die duurzaam lijken te zijn.

Op die manier kunt u in de gaten houden of mogelijke verstoringen van de kasstromen een effect zullen hebben op de dividenduitkering.

Kwaliteit is minstens even belangrijk als kwantiteit

In het huidige renteklimaat bieden dividendaandelen potentieel betere inkomsten dan obligaties, maar er zit wel een addertje onder het gras: dividenduitkeringen zijn nooit gegarandeerd, dus moet u verder kijken dan het hoofdbedrag om te proberen de kwaliteit van het dividend te achterhalen.

Lees ook: Dividendbeleggen in de coronacrisis: heeft het zin?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront