Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De coronarally is jarig; nog vele jaren?

De coronarally is jarig; nog vele jaren?

Vorig jaar, 23 maart 2020, bereikten de aandelenkoersen de bodem van de coronacrisis. In de periode die erop volgde herstelden koersen snel, waarbij beursrecords zelfs werden gebroken. Zijn deze hogere koersen logisch te verklaren? En zit er nog er nog meer in het vat voor aandelenbeleggers?

In maart 2020 drukten beleggers in paniek massaal op de verkoopknop. Aanleiding was Covid-19, dat zich wereldwijd steeds verder uitbreidde. Omdat de consequenties voor de economische groei niet te overzien waren, deden beleggers massaal hun beleggingen van de hand. Het vertrouwen werd herwonnen toen centrale banken aankondigden grof geschut in te zetten om de economie overeind te houden.

Koersen meer dan hersteld

Vanaf de start van 2020 tot het moment van schrijven heeft de Amerikaanse S&P500-index een rendement gemaakt van +21%. Aandelenkoersen zijn dus niet alleen hersteld van de coronadaling, ze zijn daar bovenop zelfs nog gestegen.

Veel beleggers kunnen dit niet plaatsen; hoe kunnen aandelen zijn gestegen terwijl we nog niet eens uit de economische malaise zijn? Goede reden om de koersontwikkeling eens goed onder de loep te neen.

Bedrijfswinsten en waardering

In een eerdere column legde ik uit dat aandelenkoersen op korte termijn worden beïnvloed door winstverwachtingen en de waardering die beleggers hieraan toekennen, ofwel de koers/winstverhouding. Deze twee variabelen zijn daarom logische startpunten voor het analyseren van de koersontwikkeling over het afgelopen jaar

Winstverwachtingen

Het zal niemand verrassen dat ten tijde van de Covid-19-uitbraak de winstverwachtingen sterk daalden. Een jaar na dato staan de winstverwachtingen weer nét iets boven het niveau van voor de uitbraak. Deze ontwikkeling kenmerkt zich als een V-vormig patroon. Dit is gunstig, maar verklaart nog niet direct de genoemde koersstijging van 21%. 

Koers/winstverhouding (K/W)

Vanaf het moment dat centrale banken all in gingen, herstelden aandelen in slechts 4 maanden tijd tot het koersniveau van begin 2020. Dit ondanks sterk verlaagde winstverwachtingen. Beleggers waren blijkbaar bereid om dezelfde prijs te betalen voor aandelen met een lagere winstverwachting; anders gezegd: een stijging van de K/W. 

Hoeveel meer waren beleggers bereid te betalen voor aandelen? De K/W steeg in deze 4 maanden naar 22,2. Een stijging van ruim 21% t.o.v. begin dat jaar. In de maanden daarna bleef de K/W relatief stabiel, en stegen aandelenkoersen in lijn met de winstverwachtingen. De stijging van de K/W lijkt dus de voornaamste reden te zijn voor de 21% koersstijging van Amerikaanse aandelenkoersen.

Hogere K/W = bubbel?

Veel beleggers associëren een verhoogde K/W met bubbelvorming binnen de koersen. Zij beoordelen de K/W door deze te vergelijken met het verleden. Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met afwijkende marktomstandigheden.

Door de financiële steunmaatregelen daalde de Amerikaanse reële 10-jaars staatsrente met 0,82 procentpunt. Wie de K/W van begin 2020 (18,3) corrigeert voor deze lagere rente komt tot een K/W van 21,5 (vergelijkbaar met de stand van vandaag). Dit wil zeggen dat de verwachte risicopremie op aandelen relatief stabiel is gebleven. 

Blijf goed spreiden

Als het aan de Amerikaanse centrale bank ligt, blijft de rente voorlopig nog zeer laag. De laatste weken zien we het 10-jaars renteniveau echter oplopen als gevolg van stijgende inflatieverwachtingen. Hoe zullen aandelenkoersen hierop reageren?

Gezien vanuit de K/W is het mogelijk dat – mocht deze stijgende rentetrend zich voortzetten – dit tot meer beweeglijkheid kan leiden. Niet alle aandelen zullen hier in dezelfde mate op reageren. Breng daarom een diverse spreiding aan binnen uw portefeuille.

Meer in het vat

Vergeet niet dat de stijgende rente een weerspiegeling is van gunstige vooruitzichten van de Amerikaanse economie. Dalende besmettingsaantallen, ruim monetair beleid, hoge vaccinatiesnelheid en opgelopen spaartegoeden zijn factoren die ruimte bieden voor stijgende bedrijfswinsten (en stijgende aandelenkoersen).

Vanuit deze gedachte is het aannemelijk dat er nog meer in het vat zit voor de aandelenbelegger.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht