Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bernstein: ‘Aandelenmarkt verdubbeld in 2030’

Bernstein: ‘Aandelenmarkt verdubbeld in 2030’

De coronacrisis heeft het Amerikaanse beleid dermate veranderd, dat het mogelijk is dat de aandelenmarkt tegen 2030 in waarde verdubbeld is.

Dat stelt Inigo Fraser-Jenkins, portefeuillestrateeg bij Bernstein Research. Hij voorspelde in 2019 dat de S&P 500-index aan het eind van dit decennium rond de 4.000 punten waard zou kunnen zijn. De toonaangevende index bereikte die mijlpaal echter dit jaar al.

Prognose bijgesteld

Collega Alla Harmsworth van Bernstein had haar koersdoel voor 2030 op 8000 punten gezet. "Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ik de weddenschap heb verloren", schreef Fraser-Jenkins volgens MarketWatch in een recente notitie. "Maar dat de S&P over achteneenhalf jaar even hoog zou staan als nu, zou ik ook geen prettig vooruitzicht vinden." Hij is daarom met een nieuwe prognose gekomen. Hij verwacht nu dat de S&P 500 aan het eind van dit decennium rond de 8.000 punten zal staan.

Inflatie

Volgens Fraser-Jenkins is het beleidsklimaat als gevolg van de coronapandemie "totaal veranderd". Niet al die veranderingen zullen positief zijn voor aandelen, "maar het belangrijkste punt is dat er voor het eerst in minstens een decennium echt inflatie lijkt te komen", aldus de analist.

Ongebreidelde inflatie zou een bedreiging vormen voor de economische vooruitzichten. Maar een gematigd inflatieniveau zou positief zijn, zo redeneerde Fraser-Jenkins. Bovendien is de kans groot dat de rentetarieven trager zullen stijgen als reactie op de inflatie.

Momentum boven fundament

De pandemie heeft onverwachts "semi-permanent hogere schulden" en grootschalige overheidssteun, waaronder fiscale stimuleringscheques of investeringen in infrastructuur genormaliseerd. "Monetair beleid heeft al sinds 2009 meer invloed op de koersen dan waardering," noteren de analisten van Bernstein, "en het gebrek aan andere aantrekkelijke beleggingen betekent dat de [geld]stromen naar aandelen waarschijnlijk zullen aanhouden, hoe de koers/winstverhoudingen ook zijn."

Reële activa

Tegelijkertijd vinden de analisten dat beleggers ook bij dit groeiscenario voor de aandelenmarkten de traditionele 60%-40%-verdeling tussen aandelen en obligaties in hun portefeuilles beter kunnen veranderen. In plaats van obligaties raadt Bernstein beleggers aan wat meer te investeren in reële activa zoals grondstoffen, goud en vastgoed, en mogelijk ook cryptovaluta's.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht