Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is bitcoin goed voor bedrijven?

Is bitcoin goed voor bedrijven?

Na de explosieve prijsstijging van afgelopen jaar wordt bitcoin door steeds meer bedrijven gezien als een goede investering.

Maar de virtuele munt is helemaal niet goed voor het bedrijfsleven, zo schrijft de Amerikaans-Britse econoom Willem H. Buiter op de website van Project Syndidate.

Volgens Buiter, hoogleraar international and public affairs aan Columbia University, is 's werelds meest populaire cryptomunt "een uiterst riskante en ecologisch ongewenste investering".

De reden: bitcoin is geen opslagplaats van waarde of een betrouwbaar ruilmiddel en zal al helemaal geen zinnige oplossing bieden voor problemen in opkomende markten.

Voordelen

Econoom Dambisa Moyo schreef in een recent commentaar voor de Financial Times dat er drie redenen zijn waarom het bedrijfsleven zou moeten investeren in bitcoin. Ten eerste biedt de munt een manier om bedrijfsrisico's te beperken. Ten tweede zou die oplossingen bieden voor zakendoen in opkomende economieën. En tot slot zouden digitale valuta's een opwindende nieuwe toekomst van "valutaplatforms" inluiden.

Riskant

Volgens Buiter heeft Moyo het compleet bij het verkeerde eind.

Het is duidelijk dat investeren in bitcoin een goede manier is om te voorkomen dat bedrijven de winsten op bitcoin mislopen. Maar dat maakt het niet bepaald een verstandige investering, zeker niet als het potentiële rendement wordt afgewogen tegen het grote risico op kapitaalverlies.

Het idee dat bitcoin problemen zou kunnen oplossen bij investeren en zakendoen in opkomende landen - bijvoorbeeld valuta-risico - is volgens Buiters een utopie. Toegegeven, in tegenstelling tot 'gewone’ valuta is bitcoin gedecentraliseerd, en zal die geen last hebben van het monetaire beleid van één bepaald land. Maar dat maakt bitcoin nog steeds geen stabiele opslag van waarde. Daarvoor zijn de prijsschommelingen in de afgelopen jaren te hevig geweest.

Uit een recente studie blijkt dat de prijsvolatiliteit van bitcoin bijna tien keer hoger is dan die van de belangrijkste fiatvaluta's (zoals de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro of de yen).

Inefficiënt

Moyo suggereert ook dat bitcoin betaalopdrachten naar lage- en middeninkomenslanden zou kunnen vergemakkelijken. Maar dit gaat voorbij aan het feit dat transacties in bitcoin notoir inefficiënt zijn.

Er kunnenbijvoorbeeld slechts zeven transacties per seconde worden voltooid in bitcoin. Een betaalbedrijf als Visa daarentegen voert gemiddeld 1700 transacties per seconde uit en kan er meer dan 65.000 per seconde aan. Bitcoin is van nature gewoon te inefficiënt om ooit een effectief betaalmiddel te worden, aldus Buiter.

Slecht voor het milieu

Bitcoin is bovendien bijzonder slecht voor het milieu. Zo schat Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index het jaarlijks energieverbruik van bitcoin op 139,15 terawattuur - meer dan dat van heel Argentinië.

Kortom, hoe eerder bitcoin een voetnoot in de geschiedenis wordt, hoe beter, besluit Buiter.

Zie ook: Bent u klaar voor beleggen in bitcoin?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht