Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Nu de perfecte tijd om Europese aandelen op te pikken'

'Nu de perfecte tijd om Europese aandelen op te pikken'

Europa heeft de beste kaarten om te profiteren van herstel als de wereldwijde economische groei weer aantrekt, zo valt op te maken uit de digitale presentatie van JP Morgan Asset Management, getiteld Europe is Back!

Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij JP Morgan AM, begrijpt dat het nu allemaal misschien niet zo positief voelt. "In het nieuws wordt vooral gericht op de derde golf van het virus en alle beperkingen. Maar de onderliggende realiteit ziet er bemoedigend uit."

'Europe is back', in ieder geval wel wat betreft koersprestaties, zoveel is wel duidelijk. "De meeste indices liggen alweer voor op de rest. De voorkeur ligt bij waardeaandelen. MSCI Europe Value en MSCI Europe Smallcap outperformen year to date de markt."

Lichtpuntjes

"Natuurlijk zijn er op dit moment nog veel zorgen. Sommige landen worden hard geraakt door de derde golf, bijvoorbeeld Frankrijk. Wat dat betreft ziet het er niet zo goed uit. Dat is enerzijds te wijten aan nieuwe varianten, anderzijds aan traag vaccineren."

"Er zijn echter ook lichtpuntjes te vinden: Johnson & Johnson gaat zijn vaccin vanaf half april ook leveren in Europa en het vaccinatietempo lijkt aan momentum te winnen. Wat ook hoop biedt is dat beleidsmakers, zowel monetair als fiscaal, gelijk optrekken."

'Europa gaat profiteren van sterke groei in VS en China'

Verder kan Europa profiteren van herstel in de VS, zegt hij. "Dat zagen we al een beetje in het tweede kwartaal afgelopen jaar. Europa is nu eenmaal een cyclische economie; we profiteren meer dan andere regio’s van wereldwijd cyclisch herstel. En de Amerikaanse economie is on steroids: We verwachten daar een V-vormig herstel en ook de Chinese economie gaat als een speer. De VS en China zijn de twee belangrijkste handelspartners van Europa."

Groei wereldwijd betekent goed nieuws voor Europese aandelen. "Twee derde van de omzet van Europese bedrijven wordt overzees behaald."

'Europese aandelen aantrekkelijkst gewaardeerd'

Portfoliomanager Rajesh Tanna vult zijn collega aan. "Europa ziet er nu alles behalve saai uit. Er liggen echt mooie kansen. Aandelen in het algemeen zijn eigenlijk te goedkoop, maar Europa springt eruit. Europese aandelen zijn op dit moment het aantrekkelijkst gewaardeerd."

"Een voorbeeld; hoe kan het dat Volkswagen op hetzelfde niveau handelt als General Motors, terwijl ze 40% meer auto’s maken, en ook nog de merken Porsche, Bentley, Lamborghini, Skoda en Seat onder hun hoede hebben? Dat kan niet kloppen. Ik denk dat het een mooie kans is.”

Tanna sluit zich aan bij Juyyns wat betreft de kansen die het wereldwijde economische herstel biedt. “Europa profiteert daar meer van dan iedere andere regio. Ja, het klopt, Europa loopt achter, maar je koopt de achterblijvers, omdat daar het meeste te behalen valt. Nu is de perfecte tijd om Europese aandelen op te pikken."

Lees meer: L'Oréal voorziet boom na pandemie

LVMH

Hij noemt LVMH, het grootste luxe- en cosmeticaconcern ter wereld, als voorbeeld van een zeer interessant aandeel. 

"Dit conglomeraat heeft een buitengewoon trackrecord en sterke merken in de portefeuille, waaronder Louis Vuitton, Dior, Moët Hennessy, Fendi, en Tiffany. Vóór Covid-19 zette het bedrijf 13 achtereenvolgende kwartalen een groei van dubbele cijfers neer. Wij denken dat de onderliggende trend van vraag naar luxeproducten structureel positief blijft. China is de belangrijkste afnemer van de merken die LVMH voert, en laat dat nou net een markt zijn waar zeer sterke groeicijfers worden verwacht dit jaar."

"LVMH is gewoon een van de best gepositioneerde consumentenaandelen in de wereld. Sommige merken zijn meer dan 200 jaar oud! En als je denkt dat het bedrijf achterover leunt omdat ze premiummerken voeren, dat is alles behalve zo. Ze innoveren sneller dan ieder ander bedrijf in deze business, of dat nou met pop up-stores, slimme social media-samenwerkingen of partnerships met beroemdheden zijn. Dit is een typisch buy & hold-aandeel."

ASML

Tanna is ook erg enthousiast over het Nederlandse ASML. "Bij techaandelen denken we al gauw aan de VS, maar er zijn genoeg bijzonder interessante namen in Europa te vinden. ASML is de onbetwiste leider in de markt voor chipmachines. De FANG-aandelen kunnen niet doen wat zij doen zonder dit bedrijf."

"Semiconductors zijn het nieuwe olie. Ze zitten overal in, van elektrische voertuigen tot smartphones en tablets, en zijn nodig voor cloudcomputing, artificial intelligence en virtual reality. ASML is zeer goed gepositioneerd en heeft zelfs een monopoliepositie in de markt dankzij hun zware investeringen in innovatie en EUV-technologie. De groei die deze markt nog voor zich heeft liggen is veelbelovend."

Zie ook: 'Beleg in Europese aandelen'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht