Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Duurzaam: van lichtgroen tot impactbeleggen, wat kiest u?

Duurzaam: van lichtgroen tot impactbeleggen, wat kiest u?

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Fondshuizen en aanbieders van ETF’s springen hier handig op in; het aantal nieuwe duurzame producten groeit als kool. De methodes die zij gebruiken om te bepalen wanneer een belegging duurzaam is, verschillen enorm.

In deze column bespreken we de meest voorkomende methodes van duurzaam beleggen, variërend van lichtgroen tot impactbeleggen.

Lichtgroen: uitsluiten 

De eenvoudigste methode van duurzaam beleggen is 'uitsluiten'. Bedrijven die bepaalde richtlijnen schenden (bijvoorbeeld de 10 principes van de UN Global Compact) worden uitgesloten. Je haalt hiermee de meest rotte appels uit je portefeuille.

Deze strategie wordt ook wel lichtgroen genoemd, omdat het eigenlijk een eerste, beperkte stap is in het verduurzamen van een portefeuille.

Best in class

De meeste duurzame beleggingsfondsen en ETF’s gaan een stapje verder dan alleen het uitsluiten van sommige bedrijven. Zij maken gebruik van de best in class-methode. Per regio en sector wordt dan alleen belegd in een bepaalde groep bedrijven met de hoogste duurzaamheidsscores.

Vergeleken met de methode van uitsluitingen is het principe van best in class een wat verfijndere manier om duurzaam te beleggen. Het beoordelen van bedrijven op duurzaamheidscriteria is namelijk direct verweven in het selectieproces.

Belangrijk om op te merken is dat met deze methode ook wordt belegd in sectoren die op zichzelf niet persé duurzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de oliesector of de luchtvaartsector. Het is wel zo dat binnen die sectoren alleen in de minst vervuilende bedrijven wordt belegd.

Themabeleggen

Hoewel themabeleggen een meer algemene beleggingsterm is, vallen hier ook bepaalde duurzaamheidsstrategieën onder. Zo zijn er verschillende beleggingsfondsen en ETF’s beschikbaar die zich specifiek focussen op bijvoorbeeld windenergie, schoon water of genderdiversiteit.

Bij deze strategieën is het belangrijk om te weten dat het rendement steeds meer ondergeschikt is aan het duurzame resultaat.

Vaak is de spreiding binnen dergelijke fondsen relatief laag en zijn de fondskosten relatief hoog. Daartegenover staat dat je als belegger wel echt een verschil kunt maken richting een bepaalde duurzame ontwikkeling.

Impactbeleggen

Impactbeleggen is het investeren in bedrijven, organisaties of projecten die een meetbare positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Deze vorm van duurzaam beleggen gaat echt een stap verder dan alleen het uitsluiten of overwegen van bepaalde bedrijven. Het rendement is bij impactbeleggen ondergeschikt aan de positieve duurzame impact. Je moet dus accepteren dat het rendement lager kan zijn, in ruil voor een duurzame bijdrage die je als belegger levert.

Voorbeelden van impactbeleggen zijn projecten om scholen te bouwen in ontwikkelingslanden of bedrijven die werken aan duurzame energieoplossingen.

Vroeger was impactbeleggen alleen mogelijk via kleinschalige, illiquide investeringen en projecten. Tegenwoordig zijn er steeds meer beursgenoteerde producten beschikbaar die impactbeleggen mogelijk maken. Microkredietfondsen en groenfondsen zijn hier een goed voorbeeld van.

In sommige gevallen levert een belegging in dergelijke fondsen een belastingvoordeel op. 

Laurens Sombroek is sinds 2011 werkzaam bij Care IS Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer en houdt hij zich bezig met de (internet)marketing.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht