Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggingsregel #1: Weet wat u koopt en waarom

Beleggingsregel #1: Weet wat u koopt en waarom

Warren Buffett stelde ooit als belangrijkste regels bij beleggen: Regel 1: verlies nooit geld. Regel 2: vergeet nooit regel nummer 1.

"Maar met alle respect voor deze superbelegger; de belangrijkste regel bij beleggen heeft niets te maken met de opdracht om nooit geld te verliezen", schrijft Charlie Bilello op Compound Advisors. "Iedereen die belegt heeft geld verloren. Buffett zelf verloor meer dan 50% tussen 2007 en 2009."

Koersdalingen meemaken is de norm, niet de uitzondering, stelt hij. "Het is de prijs die je betaalt om uiteindelijk een hoger rendement te behalen dan met cash of obligaties."

Wat is dan wel de belangrijkste stelregel bij beleggen? Die vraag is bijna niet te beantwoorden, maar een uitspraak van Peter Lynch is wel fundamenteel:

Weet wat je bezit en waarom je het bezit

Dat is voorwaarde om een belegging lang genoeg vast te houden en te profiteren van uw keuze. Als u niet begrijpt waarom u iets in portefeuille hebt, zult u het bij de eerste de beste tegenslag van de hand doen.

Zie ook: 10 tips om meer vermogen op te bouwen

Waarom aandelen?

Beleggers kiezen voor aandelen om te profiteren van het hogere langetermijnrendement. Die hogere beloning is compensatie voor de hogere volatiliteit en sterkere tussentijdse koersdalingen.

Het is lastig duidelijk te maken aan beleggers dat dit hogere rendement niet gegarandeerd is, en zeker niet over kortere perioden. En kort is zelfs tot 10 jaar.

Tussen medio 2000 en 2010 daalden aandelen met 6%, terwijl obligaties 84% wonnen. De risicopremie van aandelen is verre van constant en kan langere tijd zelfs negatief zijn. Daar moet een belegger zich goed bewust van zijn.

Waarom obligaties?

Als aandelen nooit zouden dalen, zou er ook geen behoefte zijn om iets anders in portefeuille te hebben. Sinds 1976 zijn er 8 kalenderjaren geweest waarin aandelen terrein verloren. Obligaties stegen toen echter, wat de klap verzachtte. Hoe hoger dus de blootstelling aan obligaties, des te dikker de buffer.

Obligaties bieden bescherming bij een neergaande markt, omdat ze niet reageren op dezelfde fundamentele factoren als aandelen. Bij obligaties speelt de rente een rol, niet de winstgroei of multiples.

Buffer

Er is een lichte correlatie tussen aandelen en obligaties. Als aandelen stijgen, gaan obligaties vaak ook omhoog - maar als de aandelen dalen, meestal niet. Een portefeuille met 70% obligaties en 30% aandelen, stijgt zelfs 90% van de tijd dat aandelen stijgen.

Hiervoor zijn twee redenen:

  1. obligaties zijn licht positief gecorreleerd met aandelen tijdens stijgende periodes voor aandelen
  2. de aandelenblootstelling is verreweg dominant. De volatiliteit van aandelen overstijgt simpelweg de beweging van obligaties.

Koop met overtuiging en houd vast aan die overtuiging

Weten wat u bezit en waarom is misschien wel de belangrijkste regel om mee te beginnen. Daarna begint de uitdaging om uw plan te volgen, in de overtuiging dat dit op termijn goed zal uitpakken. Dat valt niet mee, omdat emoties in de weg kunnen zitten.

Kijk nog eens goed naar uw portefeuille, waarom u bezit wat u bezit en of u erin gelooft. En vergeet niet dat zelfs een superbelegger als Warren Buffett geld verliest. Dat is de prijs voor het hogere rendement van beleggen.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Het einde van TINA?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht