Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 olieaandelen voor gesmeerde rendementen

7 olieaandelen voor gesmeerde rendementen

Hoge verwachtingen van een herstel van de olieprijs? Analist Chris MacDonald geeft op InverstorPlace 7 tips waarmee u kunt profiteren van een opleving van het zwarte goud.

Toch is het wijs om oog te hebben voor de strubbelingen in de sector. De fundamentals van vraag en aanbod liggen al langer onder vuur, waardoor de oliefutures een jaar geleden negatief werden. Een jaar later lijkt er niets meer aan de hand. De olieprijzen schommelen nu rond het niveau van voor de crisis.

Beleggers zijn optimistisch over de vraag op middellange termijn. Een zwakkere dollar is goed voor grondstoffen.

Als de olieprijs binnen de huidige bandbreedte blijft, kunnen deze zeven aandelen profiteren. Het zijn sowieso aanraders, vindt MacDonald.

  • Royal Dutch Shell
  • Exxon Mobil
  • Chevron
  • Phillips 66
  • Total
  • Valero
  • Suncor

De energiesector heeft nog een lange weg van herstel te gaan. De lagere olieprijzen worden veroorzaakt door afnemende vraag vanwege de pandemie, maar er gloort hoop. Als de sector herstelt, dan is er ruim opwaarts potentieel.

Shell – veel opwaarts potentieel

Shell is de vierde oliemaatschappij ter wereld. De kernactiviteiten van de olieproducent worden aangevuld met midstream- en downstream-activiteiten.

Onlangs liet Shell weten de eerste winst sinds de coronacrisis te verwachten. Desondanks is de koers gestaag gedaald en het aandeel koerst nu zo’n 25% onder het niveau van voor de crisis.

Exxon Mobil – een dividendparel

ExxonMobil is de nummer zes ter wereld in deze sector. Het was generaties lang een geliefde belegging. Vier decennia lang verhoogde het zijn dividend, tot 2020.

Beleggers kiezen nu liever voor andere aandelen dan deze oude vertrouwde oliereus. De verwijdering uit de Dow Jones na bijna een eeuw kan ook een rol spelen. Maar er is ruimte voor optimisme: juist verlies van een indexpositie laat bedrijven vaak beter presteren. ExxonMobil blijft een dividendpareltje, met een dividendrendement van 6,2%.

Phillips 66 – duurzame transformatie

Phillips is vooral een midstream-speler en geen pure olieproducent. Fluctuaties in de olieprijzen hebben minder effect op de balans van het bedrijf.

Het bedrijf maakt een omslag richting duurzame energie. Het wil een raffinaderij omvormen tot de grootste productielocatie voor duurzame brandstoffen. Het is een langetermijngroeistrategie als het zijn businessmodel transformeert. Daarnaast is de kasstroom positief.

Total - groene olieproducent van de toekomst

Ook Total transformeert richting een duurzamere bedrijfsvoering. Voor 2,5 milard dollar heeft het een belang gekocht in Adani Green Energy. Het Franse Total beschikt daarmee over de grootste portefeuille duurzame energie in Europa. Voor beleggers die zich zorgen maken over fossiele brandstoffen is dat hoopgevend.

Total zet actief in op CO2-reductie. Doel is 40% van de energie duurzaam te produceren, waar dat momenteel slechts 5% is. Dit lijkt de olieproducent van de toekomst.

Valero – marges en vraag stijgen

De koers van Valero stijgt weer, maar is nog niet terug op het niveau van voor de crisis. De olieraffinaderij werd hard geraakt door de ineenstortende vraag naar brandstoffen.

Een lagere olieprijs is goed voor een olieverwerker als Valero: het vergroot de marges. Intussen trekt de vraag naar brandstoffen weer aan. MacDonald adviseert beleggers om naar midstream- en downstreamspelers te kijken in de oliesector.

Suncor – zware olie

Suncor is een intrigerend aandeel in de oliesector, omdat het zich niet richt op Brent of WTI. De kernactiviteit is de productie van zware olie uit teerzand in Canada. Western Canadian Select olie is goedkoper dan WTI en Brent.

Leveringsbeperkingen en hogere olieprijzen zorgen voor een groei van de kasstroom bij Suncor. De break-evenprijs schommelt nu rond de 40 dollar per vat. Dat maakt Suncor aantrekkelijk. Warren Buffett was onlangs positief gestemd over Suncor en bouwt zijn belang in de zware-olieproducent gestaag uit.

Bank of America: Olieprijs naar 100 dollar

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht