Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Rollen we een nieuwe supercyclus in grondstoffen in?

Rollen we een nieuwe supercyclus in grondstoffen in?

De grondstoffenindex S&P GSCI is sinds maart vorig jaar meer dan 86% gestegen. Grondstoffen liepen voorop in het herstel van de coronadip. Steeds vaker wordt gesproken over een nieuwe 'supercyclus' in grondstoffen, merkt Randy Brown op Forbes op.

Hij waarschuwt dat beleggers moeten oppassen om niet te overdreven te reageren op de recente data. 

Sommige grondstoffen zijn gevoelig voor een kortstondige hausse, maar er is een fundamentele verschuiving in vraag en aanbod nodig voor structureel hogere prijzen. Commodities bewegen vaak gezamenlijk, maar het is een diverse groep. Voor een langdurige prijsstijging is er een aanbodbeperking nodig. Dat kan een natuurlijke oorzaak hebben, of door achterblijvende kapitaalinvesteringen. 

Supercycli zijn zeldzaam, maar houden lang aan

Sinds het begin van de 19e eeuw zijn er vier supercycli geweest. Dat is een decennialange bovenmatige trendgroei van de grondstoffenprijzen. Alle vier waren gevolg van grote historische verschuivingen. 

De eerste was een gevolg van de industrialisering, de tweede van de Tweede Wereldoorlog. Begin jaren zeventig was er een derde supercyclus. Sterke economische groei leidde tot forse prijsstijgingen. Landen nationaliseerden de grondstoffenproductie en buitenlandse investeerders trokken zich terug.

Op zoek naar nieuwe indicatoren

De laatste supercyclus begon in 2000 toen China zijn economie begon te moderniseren. Infrastructurele investeringen joegen de vraag naar grondstoffen aan. De financiële crisis onderbrak de supercyclus kortstondig, maar de massieve stimuleringsmaatregelen zorgden al snel voor een herstart. In 2014 zorgde een overschot aan olieproductie voor een einde van deze cyclus.

Nu de wereldeconomie herstelt van de coronapandemie, zijn beleggers op zoek naar indicatoren voor een nieuwe grondstoffencyclus. De huidige prijsstijgingen worden veroorzaakt door de impact van de pandemie op de grondstoffenproductie, het klimaat speelt een rol en de activiteit trekt weer aan als economieën opengaan. Dat zijn positieve factoren, maar onvoldoende om de prijzen tientallen jaren te laten stijgen. 

Verdubbeling in vraag naar koper

Voor een supercyclus is een structurele verschuiving nodig. Brown ziet dat wel bij koper, met name door de transitie naar duurzaamheid. Koper zal een centrale rol spelen in de groene revolutie. Het is essentiële grondstof voor onder meer batterijen, elektrische auto’s, zonnepanelen en windturbines, de levensader voor de aansluiting van groene energie.

Glencore voorspelt een verdubbeling van de kopervraag in de komende dertig jaar. Daarnaast zijn de investeringen in de ontginning van nieuwe kopermijnen significant te laag. Dat bevestigt S&P Global Market Intelligence.

Zeven tot tien jaar nodig voor kopermijn

De conversieratio van exploratie naar koperproductie is ronduit slecht: het duurt zeven tot tien jaar om een kopermijn te ontwikkelen. Uit kostenbesparingen zien de producenten daarvan af. Ze geven de voorkeur aan efficiencyverbeteringen bij bestaande mijnen. De flexibiliteit om de productie snel op te kunnen voeren ontbreekt daardoor.

Deze fundamentele dynamiek van een groeiende vraag naar koper en weinig flexibiliteit in het aanbod kan jaren aanhouden. Hogere prijzen zullen uiteindelijk wel tot meer aanbod leiden. Maar gezien de meerjarige ontwikkelingsduur van kopermijnen zal dat tijd kosten.

Langdurige prijsstijgingen

Koper kan daarom een grondstof zijn met langdurige prijsstijgingen voor de boeg. Veel hangt af van de snelheid waarmee de energietransitie wordt doorgevoerd. Beleggers kunnen optimistisch blijven over grondstoffen in het algemeen, maar moeten wel op hun hoede zijn voor vroegtijdige aankondigingen van een supercyclus.

Lees ook de column: De coronarally is jarig; nog vele jaren?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht