Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Bitcoin: the hedge against inflation

Bitcoin: the hedge against inflation

Het leven in de Verenigde Staten wordt alsmaar duurder. Vorige maand steeg het inflatiecijfer naar 2,6%, het hoogste niveau sinds augustus 2018. Hoewel dit cijfer hoog is, werd er door analisten al rekening gehouden met een dergelijke stijging.

Ook de Fed is niet verrast. De Amerikaanse centrale bank heeft sinds vorig jaar een nieuw beleid gekozen om de inflatie boven haar streefcijfer van 2% te accepteren in plaats het monetaire beleid direct aan te passen.





De Fed, die sinds het dieptepunt in maart 2020 omgerekend 120 miljard dollar per maand aan obligaties opkoopt om de gevolgen van de pandemie te verzachten, heeft ook laten weten pas in 2024 de rente te willen verhogen.

Een renteverhoging op korte termijn lijkt hiermee zeer onwaarschijnlijk. Fed-voorzitter Jerome Powell gaat er namelijk van uit dat de stijging van het inflatiecijfer slechts tijdelijk zal zijn. Volgend jaar verwacht Powell dat het inflatiecijfer weer terug zakt naar het streef niveau 2%.

Olieprijs

Behalve aan de sterke monetaire stimulering en de investeringsplannen van de nieuwe president Joe Biden is de oplopende inflatie ook te danken aan de stijgende olieprijs.

De olieprijs (Brent) is sinds het dieptepunt in maart hard opgeveerd en heeft binnen de stijgende trend het pre-corona aangetikt. De afgelopen weken heeft de olieprijs echter wat gas teruggenomen waarmee de olieprijs weer stabiliseert.  





Ook de Amerikaanse 30-jaarsrente lijkt verder te stabiliseren. Eerder nam de bezorgdheid over de oplopende rente nog toe en lieten beleggers aandelen even links liggen. Nu de 30-jaarsrente verder kalmeert onder de 2,43% (de top 15 november 2019) is de rust weer teruggekeerd.

 





Bitcoin

Waar we wel wat opmerkelijks zien is bij bitcoin. De koers van digitale munt is de afgelopen weken terughoudend geweest, maar met de recente uitbraak boven de top van medio maart is de opwaartse fase weer hervat. Beleggers lijken hiermee te gaan voorsorteren op een hogere inflatie.





Het digitale goud

De bitcoin-community heeft namelijk al langere tijd kritiek op het beleid van de centrale banken en zoeken dekking in de cryptovaluta. Ook steeds meer professionele partijen zien de digitale munt als bescherming tegen inflatie en beginnen ernaar te refereren als 'het digitale goud'.

Aangezien bitcoin schaars is, net als goud, hebben de twee veel overeenkomsten en kunnen deze assetclasses fungeren als veilige haven. Ook Powell ziet deze overeenkomsten, maar waarschuwt in deze video ook voor het speculatieve karakter van bitcoin (bekijk vanaf 4:11).

Goud

Als we een blik werpen op de langetermijngrafiek van goud, dan oogt het beeld - ondanks de toegenomen inflatie - nog wat zwakjes. Vanaf de zomer in 2020 heeft het edelmetaal te kampen gehad met toenemende verkoopdruk en heeft de koers sindsdien flink wat terrein prijsgegeven.


Indien de koers deze correctieve fase van zich af weet te schudden, zal het beeld verder opklaren en komt er wat ruimte vrij voor herstel. Op dit moment adviseren we geen nieuwe actie te ondernemen.

We gaan spannende tijden tegemoet

Samenvattend kunnen we stellen dat beleggers we een interessante tijd tegemoet gaan. Als de inflatie door blijft stijgen, gecombineerd met een sterke economische groei en oplopende olieprijs, zal het voor de Fed steeds moeilijker worden om het huidige beleid te handhaven. Dit kan zeer nadelig uitpakken op de aandelenmarkten.

Echter, de inflatiepiek kan tijdelijk zijn zoals de Fed verwacht. Dan zal de inflatie in de loop van volgend jaar stabiliseren rond het gewenste niveau van 2%.

Bitcoin technisch ijzersterk, goud weet nog niet te overtuigen

Beleggers die zich willen wapenen tegen de oplopende inflatie kunnen bitcoin overwegen. Technisch bezien oogt het beeld van de digitale munt momenteel ijzersterk. Of het 'digitale goud' de rol van het klassieke goud gaat overnemen als hedge tegen inflatie: daarvoor is het nu nog te vroeg. Vanuit TA-perspectief weet goud vooralsnog niet te overtuigen.  

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht