Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 Blue Chip-aandelen voor dit decennium

7 Blue Chip-aandelen voor dit decennium

Hoewel de meeste Blue Chip-bedrijven gevestigde en goed geleide ondernemingen zijn, zullen ze niet allemaal over 10 jaar nog steeds marktleider zijn in hun sector. Welke van de toonaangevende bedrijven van vandaag zullen in 2030 en daarna nog steeds aan de top staan?

Investorplace maakte een overzicht van zeven Blue Chips om te kopen en de komende tien jaar aan te houden.

Apple

Apple zal niet snel van zijn toppositie in de consumentenelektronica worden verstoten. De iPhone, die nu aan zijn twaalfde generatie toe is, blijft de bestverkochte mobiele telefoon ter wereld. Verder heeft Apple zijn activiteiten uitgebreid naar nieuwe markten, zoals tv- en filmstreaming en onlinebetalingen, en de lang gekoesterde plannen om een elektrische auto te ontwikkelen zijn nog steeds springlevend.

In de afgelopen tien jaar is de beurskoers met 1017% gestegen, inclusief een verdubbeling in het afgelopen jaar. Kortom, aandelen Apple hebben aandeelhouders een enorme winst opgeleverd. En dat zal in de toekomst waarschijnlijk ook het geval zijn, verwacht Investorplace.

Nike

Deze Amerikaanse sportkleding- en schoenenreus is ideaal voor beleggers die op zoek zijn naar een ondergewaardeerd Blue Chip-aandeel om aan hun portefeuille toe te voegen.

Nike, dat vorig jaar een omzet boekte van 37,4 miljard dollar, is wereldmarktleider in sportschoenen. Bovendien heeft het lucratieve marketingdeals gesloten met de grootste sportsterren ter wereld, onder wie LeBron James, Cristiano Ronaldo en Rafael Nadal. Toch staat het aandeel op een schamele 10% winst over het afgelopen jaar, en ligt de huidige koers lager dan de koersdoelen van analisten op Wall Street. Een mooie koopkans, volgens Investorplace.

General Motors

Deze autogigant legt zich de komende tien jaar volledig toe op de productie van elektrische voertuigen. GM is van plan om tegen 2035 alleen nog elektrische voertuigen te verkopen en de productie van alle voertuigen met diesel- en benzinemotoren uit te faseren. De focus van het bedrijf past in het groene beleid van de nieuwe Amerikaanse regering onder leiding van president Joe Biden.

Ook beleggers zijn verheugd, want de koers is dit jaar met 47% opgelopen tot 58,71 dollar per aandeel. In het afgelopen jaar is het aandeel met 161% gestegen.

Hoewel General Motors de afgelopen maanden net als de rest van de sector te kampen had met een tekort aan microchips, is dat probleem van tijdelijke aard en mag het niet verhullen dat dit bedrijf een zeer mooie toekomst wacht.

Lees meer: 7 Blue Chips met mooie dividendrendementen

Goldman Sachs

De meest recente winstcijfers van deze New Yorkse investeringsbank onderstreepten hoe bedreven die is in het maken van winst, ongeacht de omstandigheden. Goldman Sachs verpletterde dankzij de bloeiende investeringsbank- en handelsactiviteiten de verwachtingen van analisten met recordwinsten en -omzetten in het eerste kwartaal.

Goldman Sachs boekte een winst per aandeel van 18,60 dollar, wat ver boven de 10,22 dollar lag die door analisten was voorspeld. De winst werd gestuwd door een stortvloed aan special purpose acquisition company (SPAC)-deals in het eerste kwartaal. Nieuw aanbod als consumentenbankieren en cryptomunten, evenals toenemende activiteiten in China en elders in Azië moeten ervoor zorgen dat Goldman Sachs ook de komende tien jaar geld blijft verdienen als water.

Amazon

Deze in Seattle gevestigde e-commercegigant heeft de manier waarop we goederen en diensten kopen voorgoed veranderd. De pandemie heeft de overstap naar online winkelen versneld, en dat is nu niet meer weg te denken uit ons leven. Reken er dus maar op dat Amazon ook de komende jaar het online winkelen zal blijven domineren.

Hoewel Amazon het in de afgelopen twaalf maanden goed heeft gedaan, met een koerswinst van 43% naar bijna 3400 dollar, zijn er veel analisten die het aandeel op het huidige niveau als ondergewaardeerd beschouwen. Ten minste één analist heeft een koersdoel van 5.700 dollar voor Amazon, wat betekent dat de koers nog 70% omhoog kan.

Op de lange termijn kan eigenlijk niemand om Amazon heen, ook omdat het zijn marktleiderschap in clouddiensten middels Amazon Web Services (AWS) verder aan het uitbreiden is.

Alibaba

Alibaba, het Amazon van China, is een grote online retailer die ook zeer goed gediversifieerd is met andere activiteiten, van online bankieren en cloud computing tot kunstmatige intelligentie.

Hoewel Alibaba de voorbije zes maanden heel wat problemen heeft gekend - zo annuleerden toezichthouders de geplande afsplitsing van Ant Financial en werd topman Jack Ma effectief in ballingschap gedwongen - hield geen van die problemen rechtstreeks verband met de bedrijfsprestaties. De omzet steeg in het vierde kwartaal van 2020 met 30%.

Het aandeel staat door alle perikelen 25% lager ten opzichte van de piek in het afgelopen jaar van 319,32 dollar. Kopen op de dip, maar let op, deze belegging is niet geheel zonder risico vanwege de bemoeienissen van de Chinese staat.

Nvidia

Als er één sector is waar groei wordt verwacht de komende tien jaar dan is het wel de chipsector. De miniscule microchips in onze computers, tablets en smartphones zijn onmisbaar geworden in ons dagelijks leven en het nijpende chiptekort waar we nu mee te maken hebben, bewijst dit nog maar eens. In deze sector is Nvidia king.

Het is een van de grootste chipmakers ter wereld en speelt behalve in de automotive ook in Artificial Intelligence ook belangrijke rol. Het aandeel heeft er sinds maart afgelopen jaar 40% bij gekregen en stond een week geleden op een all-time high van 645 dollar. Nu is het iets afgekomen en staat er 594 dollar op de borden. Maar een ding dat zeker is, is dat de vraag naar chips de komende jaren robuust zal blijven en daar zal Nvidia van blijven profiteren, zo verwacht Investorplace.

Lees ook: Hoe selecteert u de beste aandelen? Let op deze 7 zaken

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht