Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
In de schaduw van bitcoin maakt goud een stille comeback

In de schaduw van bitcoin maakt goud een stille comeback

Goud staat al een tijdje in de schaduw van bitcoin, maar het edelmetaal is deze maand bezig met een stille comeback. Aandelen van goudmijnexploitanten zitten volgens Barron’s in een stijgende lijn, en doen het zelfs beter dan de rest van de markt. 

Zo staat het VanEck Vectors Gold Miners indexfonds 18,31% hoger vergeleken met het dieptepunt van eind maart. In  de afgelopen maand is dit indexfonds met 8,7% gestegen, vergeleken met een toename van 5,7% in de S&P 500. 

Goud wordt momenteel verhandeld voor rond de 1795 dollar per troy ounce. Dat is een stijging van 6,5% vergeleken met het dieptepunt in maart. Het edelmetaal bereikte een hoogtepunt van 1951 dollar per ounce begin januari. 

Overschaduwd door cryptomarkt

Het herstel van goud wordt overschaduwd door de volatiliteit op de markt voor cryptomunten. Zo vond er onlangs een flashcrash plaats in bitcoin.

Inmiddels wijzen analisten van JPMorgan op een verschuiving in bitcoin-futures nadat de cryptomunt er niet meer in slaagde door de grens van 60.000 dollar te breken, wat laat zien dat handelaren hun posities aan het verminderen zijn.

Goudmijnaandelen

Ook de recente ontwikkelingen op de obligatiemarkten, waar de  reële lange rente aan het dalen is, werkten in het voordeel van goud. De betere relatieve prestatie van goudmijnaandelen zoals Barrick Gold is een ander positief element voor het edekmetaal. 

Goudmijnaandelen hebben de neiging volatieler te zijn dan goud, omdat de aandelen een hefboomeffect hebben. Maar ze kunnen ook dividendinkomsten opleveren. Het dividendrendement van Barrick van 1,58% evenaart dat van Amerikaanse schatkistpapier met een looptijd van tien jaar. Bovendien biedt het beleggers bescherming tegen inflatie die obligaties niet kunnen bieden.

Bekijk ook: Biedt goud wel voldoende bescherming tegen onrust op de beurs?

Inflatie

Inflatie blijft de grootste zorg van de meeste beleggers. Het streven van de Federal Reserve om de inflatie 'gematigd boven' het streefcijfer van 2% te tillen, lijkt verzekerd door het bijna-nul rentebeleid en een grote vergroting van de balans.  

Tegelijkertijd verwacht het Amerikaanse Congressional Budget Office dat het federale begrotingstekort in het fiscale jaar 2021 zo’n 2,3 biljoen dollar zal bedragen. Dat is 10,3% van het bruto binnenlands product, en zou het op één na grootste tekort sinds 1945 zijn (na de 14,9% van het bbp van vorig jaar). 

Gegeven deze  monetaire en fiscale achtergrond is het niet verwonderlijk dat beleggers verbaasd zijn over de daling van de obligatierente. Hoe dan ook, goedkoop en overvloedig geld doet goud en mijnbouwaandelen opnieuw stijgen, zelfs nu cryptomunten aan het sputteren zijn.

Lees ook: Bitcoin: the hedge against inflation

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht