Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 trends om in de gaten te houden in dit cijferseizoen

5 trends om in de gaten te houden in dit cijferseizoen

De lente kent uitersten. Koude nachten, warme dagen. Forse temperatuurschommelingen lijken ook op de markt voor te komen. 2021 begon met een boost voor aandelen die profiteren van een heropening van de economie. Niemand hoorde je nog over techaandelen. Dat sloeg om in maart. Toen herstelden Covid-19-aandelen.

Het eerste cijferseizoen is gestart. Hoe reageren beleggers daarop, vraagt Dan Runkevicius zich af op Forbes.

Analisten schieten wel vaker door, maar dit keer onderschatte Wall Street het meest verrassende cijferseizoen ooit. Op dit moment heeft 1 op de 3 Amerikaanse beursbedrijven de winstcijfers gepresenteerd. De winst nam met gemiddeld 55% toe ten opzichte van een jaar geleden - soms het dubbele van wat analisten hadden voorspeld. Sectoren die profiteren van heropening, zoals financials, basismaterialen en consumentengoederen, zien de sterkste winstgroei.

De markten bevinden zich in een transitiefase van een Covid-19-economie naar heropening. Dan Runkevicius signaleert 5 opvallende trends in het huidige cijferseizoen.

1. Technologie groeit nog steeds in een razend tempo

Beleggers zijn wel bang dat die groei binnenkort stilvalt. Hetzij omdat ze daar aanwijzingen voor zien, hetzij omdat gezond verstand zegt dat dit niet kan doorgaan als het leven weer normaliseert.

Neem Netflix: dat presenteerde een recordaantal abonnees en een winststijging van 300% ten opzichte van vorig jaar. Maar het aandeel kelderde met 10% op het nieuws. Waarom? Omdat Netflix niet meer zoveel abonnees aantrekt als voorheen. En het bedrijf waarschuwt dat de groei volgend kwartaal waarschijnlijk stilvalt.

2. Eenmalige hoge winsten van banken 

Banken zijn koploper in de heropeningsfase. Maar de meeste van hun winsten hebben niets te maken met heropening van de economie. Ze zijn afkomstig van vrijgevallen ‘reserves’. Dat is eenmalig.

Een andere inkomstenbron is investment banking en trading, wat een kenmerk is van de Covid-19-periode en niet van herstel. Intussen trekt de kredietverlening amper aan.

3. Tekorten jagen de winsten aan

Covid-19 heeft onder meer de grondstoffenaanvoer verstoord. En nu kan het aanbod de explosieve vraag vanuit de bouw en woningbouw niet bijhouden. De grondstofprijzen stijgen daardoor fors. Hoeveel daarvan het resultaat is van Covid-19 en hoeveel een teken is van een oplevende economie, staat ter discussie.

4. Luchtvaartmaatschappijen bloeden nog steeds

Terwijl de vraag naar vliegreizen toeneemt en sommige luchtvaartmaatschappijen verwachten dat ze volgend kwartaal break-even zullen draaien, is hun winstgevendheid nog ver verwijderd van die in de tijd vóór Covid-19.

5. De consumentengoederensector groeit nog steeds dankzij Covid-19

Restaurants en hotels bloeden, winnaars zijn onder meer bedrijven in de e-commerce en fastfoodketens met afhaalmaaltijden. Chipotle is een goed voorbeeld. Maar wat gebeurt er als restaurants weer opengaan?

Priced for perfection

De aandelenmarkten bevinden zich op een splitsing. Covid-19 en de neveneffecten ervan jagen nog steeds een flink deel van de inkomsten aan. Maar de levensduur van deze groeimotor is twijfelachtig. Intussen lopen aandelen die profiteren van een heropening een beetje op de muziek vooruit.

Markten negeren de enorme winsten. Gezond verstand zegt dat bedrijven met forse winsten goede bedrijven zijn, maar dat patroon lijkt doorbroken te zijn. Runkevicius ziet drie verklaringen waarom de markt de meeste aandelen afstrafte, ondanks de goede prestaties.

  • De transitie is onbekend en daar houden beleggers niet van;
  • De aandelenmarkten rekenen meer op ruim beleid en stimuleringsmaatregelen;
  • De markten prijzen hogere verwachtingen voor de rest van het jaar in, wanneer de economie daadwerkelijk heropent

De aandelenmarkten prijzen veel meer in dan dit cijferseizoen kan opleveren. Alle ogen zijn gericht op de rest van het jaar.

Lees ook: Waarde-aandelen goedkoopst in 20 jaar

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht