Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
10 hoogtepunten uit de Buffet & Munger-show

10 hoogtepunten uit de Buffet & Munger-show

De jaarvergadering van Berkshire Hathaway is elk jaar weer een hoogtepunt. Normaal gesproken stromen beleggers bij duizenden naar Omaha om aan de lippen van Warren Buffett en zijn rechterhand Charlie Munger te hangen.

Door corona was het voor de tweede keer op rij niet mogelijk om fysiek aanwezig te zijn. Wat valt er - volgens The Motley Fool - te concluderen uit de online meeting, dit keer gepresenteerd vanuit Los Angeles?

1. Liefde van beleggers gaat voorbij

Buffett gelooft in de kracht van het kapitalisme en in de rol die de VS speelt. Vijf van de zes grootste bedrijven ter wereld zijn Amerikaans. Maar pas op: niet een van de bedrijven in de top 20 van 1989 staat nu nog in die lijst.

Hoeveel bedrijven op de lijst van vandaag zullen over 30 jaar nog die positie bekleden? Mogelijk vallen sommige bedrijven al eerder van hun voetstuk.

2. S&P 500 vs. Berkshire; Buffett vs. Munger

Buffett heeft beleggers regelmatig geadviseerd om het simpel te houden en te beleggen in een S&P 500-indexfonds. Hij heeft Berkshire nooit aan iemand aanbevolen, ook om alle schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Munger ziet het anders. Hij geeft de voorkeur aan Berkshire boven de markt. De investeringen van Berkshire zijn volgens Munger beter dan het gemiddelde van de aandelenmarkt.

3. Luchtvaartmaatschappijen doen het beter omdat Berkshire ze van de hand deed

Berkshire Hathaway verkocht aandelen in Delta Air Lines, Southwest Airlines, United Airlines Holdings en American Airlines Group in het voorjaar van 2020 omdat de wereld veranderde. Buffett had echter buiten de enorme smak overheidssteun gerekend. Hij denkt dat luchtvaartmaatschappijen die steun misschien niet zouden hebben gekregen als Berkshire aandeelhouder was gebleven.

4. Een foutje van Buffett

Ook Buffett kan fouten maken. Het verkleinen van het belang in Apple was er een van, gaf het Orakel van Omaha toe. "Charlie liet me op zijn gebruikelijke rustige manier weten dat het een vergissing was", voegde hij er fijntjes aan toe. Een troost voor gewone beleggers, dat iemand als Buffett ook fouten kan maken.

5. Buffett houdt niet van Spacs

Spacs zijn razend populair. Buffett heeft echter een afkeer van het bedrijfsmodel, met name om de regel dat de meeste Spacs binnen twee jaar een bedrijf moeten vinden. "Als je een pistool tegen mijn hoofd zet en zegt dat ik binnen twee jaar een bedrijf moet kopen, zou ik een bedrijf kopen, maar stel je er niet te veel van voor."

6. De impact van de lage rente

Buffett en Munger gaven beiden commentaar op de Fed. De rente doet met assets wat de zwaartekracht doet met materie, volgens Buffett. "Als iemand me vertelt dat ik geld moet lenen aan de overheid tegen min 2% per jaar, dan is dat dus gewoon het verhaal van hoe ik failliet zal gaan."

Munger wilde nog wel de mogelijkheid openhouden dat de extreme verruiming kan werken, "maar als het ongelimiteerd zo doorgaat, moet dat wel rampzalig aflopen."

7. Munger haat bitcoin

Buffett wilde geen commentaar geven op bitcoin, om de honderdduizenden kijkers die cryptocurrency bezitten niet ongelukkig te maken. Munger hield zich niet in: hij vindt het succes van bitcoin verschrikkelijk. "Die hele ontwikkeling is walgelijk en niet in het belang van de beschaving."

8. Buffett dist Elon Musk

Een aandeelhouder vroeg of Berkshire de missie van Elon Musk naar Mars zou verzekeren. Het antwoord was nee. Maar Buffett had nog een kanttekening: het zou afhangen van de premie, en het tarief zou waarschijnlijk wel iets anders liggen met Elon zelf aan boord.

9. Buffett en Munger keren zich tegen Robinhood

De beleggingsapp Robinhood is populair. Buffett en Munger zijn echter zeer kritisch. Robinhood is voor de casinobezoekers die nu de aandelenmarkt bestormen. Er is weliswaar niets illegaals aan, maar je kunt geen samenleving bouwen met mensen die zich daarin storten, vindt Buffett.

Munger nam opnieuw geen blad voor de mond: "Het is gewoon verschrikkelijk dat zoiets geld aantrekt van beschaafde mensen en fatsoenlijke burgers. Het is helemaal verkeerd. We willen geen geld verdienen door dingen te verkopen die slecht zijn voor de mensen."

10. Het bejaarde duo is nooit te oud om te leren

Wat hebben beide heren het afgelopen jaar geleerd? Buffet heeft geleerd om meer naar Munger te luisteren. "Hij had gelijk gehad op sommige punten waar ik het mis had." Munger reageerde met dat iedereen die begrijpt wat er nu gaande is, in verwarring zou zijn. Maar volgens Buffett zullen er nog veel vreemdere dingen gebeuren in de toekomst. Daarom is het belangrijk voor de beide negentigers om te zorgen dat Berkshire de tand des tijds kan doorstaan.

Lees ook: Charlie Munger kritisch over Tesla en bitcoin

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht