Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: 3 sterke grondstofkandidaten

TA: 3 sterke grondstofkandidaten

Sinds de coronadip van vorig jaar hebben grondstoffen een krachtige rally laten zien. De vooruitzichten op een snelle economische herstart en de dreigende vrees voor inflatie hebben geleid tot een flinke run op industriële metalen.

Goed nieuws voor mijnbedrijven en grondstofverwerkers. Ik bespreek deze week 2 aandelen en 1 ETC die er technisch bezien goed bij liggen.  

Freeport McMoran

Mijnbouwbedrijf Freeport McMoran is gespecialiseerd in het winnen van koper en molybdeen. Hoewel het concern ook actief is in het delven van goud, is dat vorig jaar niet de hoofdreden geweest voor de extreme stijging. De motor achter deze stijging is de hard opgelopen koperprijs.

Buiten het herstel van de wereldwijde industriële economie sorteren beleggers voor in koper, aangezien dit industriële metaal een cruciale rol zal spelen in de overgang naar een CO2-arme economie. Hierbij is de verwachting dat koper de rol van olie voor een groot deel zal vervangen doordat hernieuwbare alternatieven afhankelijk zijn van de geleidende eigenschappen van het rode metaal.

Kijkend naar de grafiek ligt Freeport McMoran er goed bij. Na de coronadip van begin 2020 is de koers van Freeport McMoran gelanceerd. De kleinste terugval wordt al benut om opnieuw (bij) te kopen. Toppen worden duidelijk boven voorgaande koerspieken gevormd en dat signaleert gretigheid onder beleggers.

Met de recente doorbraak boven de top van februari heeft de opgaande fase een extra impuls gekregen. Aan de bovenkant kan Freeport McMoran verder oplopen richting de weerstand 61,25 dollar (gevormd op 3 januari 2011).

Rio Tinto 

De Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto ligt er technisch bezien ook sterk bij. De belangrijke producent en toeleverancier van onder anderen ijzererts, aluminium, diamanten en koper heeft na de uitbraak buiten de 3 jaar durende zijwaartse bandbreedte ook een hogere koersbodem achtergelaten boven het oude uitbraakniveau. 

Het feit dat deze hogere koersbodem ver boven de oude toppen wordt gevormd, geeft aan dat er sprake is van koopkrachtige vraag. De kansen liggen duidelijk in opwaartse richting. De uptrend heeft ruimte richting de weerstand 98,43 dollar (gevormd op 25 augustus 2008).

Ook als we kijken naar de indicatoren dan oogt het beeld positief. Zowel de 200-dagenlijn als de B.O.B indicator zijn opwaarts gericht en ondersteunen hiermee de positieve technisch conditie.

Industrial Metals ETC

De Industrial Metals ETC is een beleggingsfonds dat beleggers de mogelijkheid geeft een mandje industriële metalen te volgen. Deze ETC (Exchange Traded Commodity) is opgebouwd uit de metalen koper, aluminium, zink en nikkel. 

Vanaf medio 2018 signaleerden de dalende toppen en bodems in de grafiek dat beleggers de industriële metalen even links lieten liggen. Na het verlaten van deze correctieve fase wist de ETC de negatieve tendens van zich af te schudden en is de koers sterk opwaarts gedraaid. 

Duidelijk hogere koersbodems die steevast ruim boven voormalige koerspieken worden gevormd, signaleren ook hier gretige kopers in de markt. Met de recente uitbraak is de opgaande fase weer hervat. Een technische verbetering is hiermee opgetreden met een eerste koersdoel rond weerstand 16,50 euro (gevormd op 2 februari 2011). Steun ligt op 11,82 euro (bodem van 16 april).

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht