Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat te doen bij cryptopaniek?

Wat te doen bij cryptopaniek?

Paniek sloeg toe op de cryptomarkten. Een substantiële uitverkoop brak los, tot schrik van kersverse beleggers in de nieuwe beleggingscategorie. Maar volatiliteit hoort bij deze beleggingscategorie, constateren analisten op MarketWatch. Beleggers die het niet wisten, weten dan nu hoe dat voelt.

De sentimentsmeter van Alternative.me sloeg uit in het rood en duidde op 'extreme angst', terwijl de bitcoin wegzakte van zo’n 65.000 dollar in april naar een dieptepunt van ongeveer 30.000 dollar. Inmiddels is de koers weer opgelopen tot boven de 40.000 dollar. Een dolle achtbaanrit.

Ook andere populaire cryptomunten daalden scherp. Dogecoin, dook bijna 50% omlaag, vanaf zijn hoogtepunt rond 75 cent.

Blijf kalm, grote dalingen horen erbij

Strategen raden beleggers aan kalm te blijven in een markt die notoir turbulent is. Grote dalingen zijn in deze markt normaal, merken specialisten van Bespoke Investment Group op. De gemiddelde dalingen van bitcoin vanaf een recordhoogte bedragen bijna 50%. In een bullmarkt is het gebruikelijk om dit soort grote dalingen te zien, zegt Ganesh Swami (Covalent). 

De koers van bitcoin is gewoon erg volatiel. Mark Haefele (UBS Global Wealth Management) wijst erop dat de volatiliteit van crypto's het tot een risicovolle belegging maakt. Daardoor zijn crypto’s ongeschikt voor risicomijdende beleggers. De hoge volatiliteit maakt cryptomunten tot een onbetrouwbare opslag van waarde. Wekelijkse koersuitslagen van meer dan 10% zijn gebruikelijk voor de bitcoin. 

Nog onvolwassen

Die turbulentie is de oorzaak de gemiddelde belegger crypto’s links laat liggen. Volgens Julius de Kempenaer (Stockcharts.com) is de scherpe koersdaling op korte termijn schadelijk voor de vooruitzichten van bitcoin. Het laat opnieuw zien hoe – ondanks alle nieuwe ontwikkelingen – deze markten nog steeds onvolwassen zijn.

De analist waarschuwt dat beleggers zich schrap moeten zetten voor een verdere koersval als de bitcoin onder de 30.000 dollar zakt, dan zou het zo maar richting de 20.000 dollar kunnen gaan.

Houd koers en middel aankopen

De meest recente neergang werd veroorzaakt door berichten die suggereerden dat China hard optreedt tegen digitale valuta. Leeor Shimron (Fundstrat Global Advisors), vertelde MarketWatch dat hij beleggers aanbeveelt om koers te houden. Hij adviseert periodiek te beleggen in cryptovaluta, met een vast bedrag op vaste momenten. Zo middelt men de aankoopkoers en voorkomt men instappen op een piekniveau. 

Shimron waarschuwt beleggers om niet met een hefboom te beleggen in deze volatiele markt. Dat is juist een van de belangrijkste oorzaken van de scherpe koersval. Door de sterke hefboomwerking moesten posities snel worden afgebouwd, wat een versterkend effect heeft.

Vallend mes

Sommige beleggers zien de koersdaling als een koopmoment. Maar daarmee moet men voorzichtig zijn. Vang nooit een vallend mes. En er vallen momenteel heel wat messen op de cryptomarkt, zegt De Kempenaer.

Bekijk hierna: Bent u klaar voor beleggen in bitcoin?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht