Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Deze 7 dingen kunnen we leren van The Wolf of Wall Street

Deze 7 dingen kunnen we leren van The Wolf of Wall Street

Zoals we van inbrekers kunnen leren hoe we ons huis moeten beveiligen, kunnen we van Jordan Belfort, een van de van de meest legendarische oplichters aller tijden, leren hoe we uit de handen van mensen zoals hij kunnen blijven.

Bijna iedere belegger kent de film The Wolf of Wall Street (2013) wel, gebaseerd op het bizarre levensverhaal van beursmakelaar en oplichter Jordan Belfort. Door mensen met agressieve verkooptechnieken over te halen tegen hoge commissies waardeloze aandelen te kopen, verdient hij bakken met geld en wordt uiteindelijk zelfs miljardair.

Hoewel Belforts extravagante levensstijl en de ongebreidelde luxe waarin hij leeft volop in de spotlights staan, is er minder aandacht voor de financiële slachtoffers die hij maakt, stelt Valerio Baselli op Morningstar.nl

"Terwijl juist op dat punt lessen te trekken zijn voor alle beleggers. Belfort geeft ze tegenwoordig, na het uitzitten van zijn straf, zelf in talrijke essays en artikelen, en ook optreden voor beleggers, zoals bij Morningstar in Australië in 2009."

Dit zijn de 7 lessen van The Wolf of Wall Street:

1. Vermijd kleine en onbekende adviseurs

"Vertrouw uw geld liever niet toe aan een onbekende broker of aan een adviseur die niet verbonden is aan een grote adviesfirma of consultant. Er zitten serieuze professionals tussen de kleintjes, en tussen de grote, gevestigde namen zullen ongetwijfeld ook rotte appels zitten, maar het is een groot risico om in zee te gaan met een adviseur die geen loopbaan-wapenfeiten of track record kan laten zien."

2. Win breed informatie in

"Om te weten of u een adviseur kunt vertrouwen, moet u meer informatie inwinnen dan alleen de referenties van de adviseur zelf. Zoek naar andere partijen die iets weten van deze adviseur en probeer een breder beeld te krijgen van zijn expertise en reputatie."

3. Informatie moet helder zijn

"Kijk goed hoe scheutig de adviseur en/of zijn fonds zelf is met het verstrekken van informatie. Respectabele consultants gaan open te werk en hebben voldoende informatie openbaar beschikbaar om een oordeel te kunnen vormen over hun werkwijze en hun reputatie. Partijen die alleen maar adverteren met hun rendementen en vaag blijven over alle andere aspecten van hun manier van zaken doen en hun beleggingsprocessen, zijn te wantrouwen. Bij twijfel, kies een andere partij."

4. Ethiek: eenmaal verloren, voor altijd weg 

Als het gaat om geld, dan is het het een of het ander; er is geen tussenweg. Als de lijn eenmaal overschreden is, bestaat er geen weg meer terug. "Toen ik begon, was ik niet ethisch bankroet", vertelt Belfort in zijn autobiografie. "Ik verkocht mijn ziel stukje bij beetje. Ik ben overgelopen naar de dark side door een reeks hele kleine stapjes."

5. Wantrouw de belofte 'exclusief'

De oudste techniek ter wereld is vleierij: "Mijn klanten zijn exclusief, maar jij kunt erbij horen." Bernard Madoff deed precies dit om mensen over te halen.

6. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook 

Iedereen zoekt naar de makkelijkste en kortste weg om zijn doel te bereiken, en finance is daarop geen uitzondering. Als iemand u een methode biedt met voorwaarden die te mooi om waar te zijn klinken, dan moeten alle alarmbellen afgaan en is dieper onderzoek noodzakelijk. 

Want als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook. Ook hier geldt weer: de betoverende rendementen die Madoff voorspiegelde zijn hier een goed voorbeeld van.

7. Toezichthouders hebben ook hun grenzen

Toezichthouders zijn heel belangrijk, maar het naïef om blind op ze te vertrouwen. Beleggers moeten de eerste zijn die zichzelf controleren en ook de partijen met wie ze werken.

Zorgwekkend in dit verband is de verklaring van Belfort over de controle door de Amerikaanse toezichthouder, de Security and Exchange Commission. "Daar klopt niets van. Dat instituut is onderbemand en heeft te weinig middelen. Het moet opgeheven worden en opgaan in een effectiever overheidsorgaan", vindt hij. 

"In mijn tijd bij Stratton Oakmont stuurde de SEC vier teams met onderzoekers naar ons in twee jaar tijd. Het waren kleuters. Ze wisten niets van de effectenhandel. Destijds deed ik er veel aan om mijn activiteiten legitiem te laten lijken. We gaven hen honderden, duizenden trading tickets, en terwijl zij zochten naar een smoking gun, verdienden wij bergen geld."

Lees verder: Deze 10 beleggingsfilms moet u gezien hebben 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht