7 aandelen in metaal en mijnbouw

Door Belegger.nl op 3 juni 2021 09:00 | Views: 8.359

7 aandelen in metaal en mijnbouw

Het sentiment voor metaal- en mijnbouwaandelen is sterk verbeterd. De inflatievrees geeft ze de wind in de rug. Daarbij gloort er wereldwijd economisch herstel, wat waarschijnlijk de vraag naar industriële grondstoffen verder zal aanjagen.

Het is niet verwonderlijk dat de metaal- en mijnaandelen de afgelopen kwartalen gestaag in koers zijn gestegen. Wat zijn nog aantrekkelijke aandelen voor de middellange tot lange termijn?

Faisal Humayun van InvestorPlace komt met een top 7. Bij de selectie is gekeken naar edelmetalen en grondstoffen die nodig zijn bij de energietransitie, zoals koper en lithium.

Freeport-McMoRan

De koperprijs is stevig opgelopen en kan doorstijgen naar 15.000 dollar. Daarvan kunt u profiteren met mijnbouwbedrijf Freeport-McMoRan. Het aandeel is in een jaar tijd 360% in prijs gestegen en als de koperprijs verder stijgt is er nog meer potentieel.

De koper- en goudverkopen nemen toe. En de sterke kasstroom helpt voor schuldafbouw. Een sterke financiële positie maakt hogere dividenden en aandeleninkoop mogelijk. Zelfs na de sterke rally lijken de aandelen nog aantrekkelijk geprijsd.

Zie ook: TA: 3 sterke grondstofkandidaten

Newmont Corporation

Het ruime monetaire beleid gaat gepaard met het risico van hoge inflatie. Blootstelling aan goud en goudmijnaandelen is een bescherming daartegen.

Nu cryptovaluta’s te maken krijgen met striktere regelgeving kan goud profiteren als inflatiehedge. De positieve vooruitzichten voor het edelmetaal stralen af op Newmont, dat ook een dividendrendement van 3% biedt.

De kasstromen groeien als de goudprijs stijgt, en de dividendgroei kan dan ook aanhouden. Het goudmijnbouwbedrijf heeft sterke fundamentals en een aantrekkelijk kostenprofiel.

Rio Tinto

Met een koerswinstverhouding van 6,4 en een dividendrendement van 5,5% is Rio Tinto te goedkoop om te ontbreken in het favorietenlijstje.

Bij dit soort cyclische bedrijven is de balans belangrijk. Rio Tinto heeft een sterk financieel profiel. Het zal waarschijnlijk profiteren van de sterke ijzerertsprijzen en de koperprijs. Het heeft kapitaalinvesteringen gepland van 7,5 miljard dollar, waardoor het productieprofiel hoog zal blijven.

BHP Group

Met een dividendrendement van 4,3% hoort BHP tot de kwaliteitsdividendaandelen. Door de energietransitie zal de vraag naar koper, nikkel, kalium en staal toenemen. Daar lijkt BHP een belangrijke rol in te kunnen spelen. De vrije kasstroom zal helpen de hoge schuldpositie af te bouwen, aangedreven door de verkoop van ijzererts en koper. Er staan vier grote investeringsprojecten op de rol, die de groei zullen versterken.

Lithium Americas

Elektrische auto’s zijn afhankelijk van hun accu’s. Daar zit lithium in. De vraag daarnaar zal tegen 2024 verdubbeld zijn. Lithium Americas is het afgelopen jaar met 264% gestegen, maar het grootste deel van de rally moet nog komen. Het beschikt over een rijk gevulde kas, die aangewend kan worden voor uitbreiding van de productie. Dat maakt het aandeel nog altijd aantrekkelijk geprijsd.

Hecla Mining

Hecla Mining is de grootste zilverproducent in de VS en doet daarnaast in goud. Het bedrijf biedt beleggers blootstelling aan beide edelmetalen. De hogere zilverprijs zorgt voor een robuuste ebitda. Het mijnbouwbedrijf is goed gepositioneerd voor duurzame groei. De positieve kasstroom maakt hogere dividenduitkeringen waarschijnlijk.

Southern Copper

Zoekt u blootstelling aan koper, dan is Southern Copper een kwaliteitsaandeel. Het heeft grotere koperreserves dan Freeport, wat zorgt voor stabiele kasstromen op lange termijn. De hogere koperprijs leidt tot een robuuste ebitda-marge.

Jaarlijks wil Southern Copper voor 2 miljard dollar investeren, goed voor een gestage productiegroei. Het dividendrendement bedraagt 4,16%. Er lijkt nog meer opwaarts potentieel in het aandeel te zitten.

Lees ook: 7 dividendtoppers in grondstoffen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront