De goudprijs - omhoog of omlaag?

Door Belegger.nl op 7 juni 2021 09:30 | Views: 7.254

De goudprijs - omhoog of omlaag?

De goudprijs is dit jaar eerst flink gedaald en daarna weer gestegen. Per saldo staat het edelmetaal met 1890 dollar per troy ounce ongeveer weer op hetzelfde niveau als in januari. Over hoe het nu verder gaat zijn de meningen verdeeld, zo blijkt uit een artikel van Bloomberg.

Dat heeft alles te maken met de groeiende onzekerheid over wanneer de Amerikaanse centrale bank (de Fed) begint met het afbouwen van zijn goedkoopgeldbeleid. Volgens Bloomberg zijn er steeds meer tekenen dat dit moment rap naderbij komt.

Steun afbouwen

Patrick Harker van de Fed-afdeling in Philadelphia zei bijvoorbeeld dat het tijd wordt de monetaire stimulans langzaam af te bouwen, zodra de economie zich substantieel heeft verbeterd. Veel analisten denken dat dit eind dit jaar het geval zal zijn.

Afgelopen woensdag publiceerde de Fed bovendien het zogenoemde Beige Book. Dat geeft acht keer per jaar de economische stand van zaken weer aan de hand van interviews en praktijkvoorbeelden. Uit deze editie zijn vergelijkbare signalen op te pikken.

Intussen is bekend geworden dat de Fed zich aan het voorbereiden is op de verkoop van een pakket aan bedrijfsobligaties die de centrale bank vorig jaar had gekocht om de markt te ondersteunen.

'Beleggers onderschatten inflatiegevaar'

Hoewel er historisch gezien weinig bewijs voor is, denken veel beleggers dat goud positief gecorreleerd is met inflatie. Hoe hoger de inflatieverwachting en hoe meer geld er in omloop is, des te aantrekkelijker is goud. Mocht de Fed dus besluiten het monetaire beleid te verkrappen, dan kan dat de inflatieverwachting temperen en goud onder druk zetten.

Larry Fink, de CEO van Blackrock – de grootste vermogensbeheerder ter wereld – is niettemin van mening dat beleggers het inflatiegevaar nog erg onderschatten. Een tweede factor die de goudprijs altijd in beweging zet, is de angst voor economische turbulenties en marktcorrecties.

Lees ook de column De rente loopt op, wat nu?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront