Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Morningstar selecteert 3 favoriete olie-aandelen

Morningstar selecteert 3 favoriete olie-aandelen

Niet veel langer dan een jaar geleden doken de oliefutures nog onder nul. Sindsdien zijn de prijzen aanzienlijk hersteld. Wat zijn de vooruitzichten in de markt en welke aandelen zijn kansrijk? Allen Good, aandelenanalist bij Morningstar, selecteert drie favoriete oliebedrijven.

"Dat de olieprijs vorig jaar even negatief werd, was iets technisch dat te maken had met opslag en aflopende contracten. Maar het was zeker een heftige gebeurtenis",  begint hij. 

Anders dan andere crises

"Je zag dat oliebedrijven toen deden wat ze altijd doen bij crashes; in de kosten snijden, mensen ontslaan en projecten uitstellen of afblazen. Maar bepaalde oil majors moesten zelfs het mes in het dividend zetten, dat was wel echt anders dan wat we zagen in voorgaande crises."

Sindsdien zette het herstel in en zijn de prijzen alweer opgelopen naar het niveau van begin 2019. Good denkt dat de olieprijzen nog verder omhoog kunnen. "We voorzien een herstel naar pre-coronaniveaus, want er is nog steeds veel vraag. Op korte termijn zal de vraag het aanbod zelfs overstijgen, met hogere prijzen als gevolg. Op de langere termijn verwachten we dat de prijs zal middelen rond de 60 dollar per vat."

Meer investeringen in duurzame energie

Good wijst op BP en Shell, die een steeds groter deel van de investeringen stoppen in duurzame energie. Hun afhankelijkheid van de olieprijs zal dus verminderen. "Maar voorlopig bepaalt de olieprijs nog altijd de onderliggende financiële gezondheid van olie- en gasbedrijven."

Hij denkt dat de vraag naar olie ook op lange termijn nog niet zal verdwijnen. In dat licht wijst hij drie interessante bedrijven aan.

3 interessante namen

Wat betreft waardering springt ExxonMobil in het oog. "Exxon heeft wat toespelingen gedaan richting aandeelhouders, op het gebied van kapitaaldiscipline, CO2-reductie-doelen, en meer investeringen in activiteiten met een lage CO2-uitstoot. Dit in combinatie met de lage waardering - Exxon noteert tegen een korting van 20% ten opzichte van onze fair value - maakt dat we dit aandeel interessant vinden.”

"Chevron heeft een minder aantrekkelijke waardering, maar heeft het dividend niet hoeven te verlagen. Het biedt dus een interessant dividendrendement."

"Maar ben je op zoek naar een mooie mix van low carbon en olie en gas, in combinatie met een mooie uitkering aan aandeelhouders, dan zou ik Total aanraden. Het noteert zo’n 15% onder onze fair value, heeft een zeer sterke balans, en hoefde niet te snijden in het dividend - wat  ook nog relatief hoog is."

Lees verder: Opeens heeft de wereld een tekort aan bijna alles

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht