'Shell kiest er wijselijk voor alle opties open te laten'

Door Belegger.nl op 10 juni 2021 14:10 | Views: 8.596

'Shell kiest er wijselijk voor alle opties open te laten'

Shell kiest er na het vonnis van de Haagse rechtbank wijselijk voor om alle opties open te laten en dat is een slimme verdedigingsstrategie, stelt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

Het was even stil na het vernietigende vonnis van de rechtbank in Den Haag, die bepaalde dat het olieconcern de CO2-uitstoot veel sneller moet terugdringen dan het van plan was met de Net Zero 2050-strategie. 

Reactie Van Beurden

Maar nu is topman Ben van Beurden met een reactie gekomen op zijn LinkedIn-pagina, waarin hij aangeeft te kijken hoe de uitstoot op een ‘zinvolle en winstgevende’ manier nog verder teruggedrongen kan worden. 

Daarbij laat het concern alle opties open en dat is een slimme zet volgens Crum. "Vooropgesteld: de topman verwacht nog steeds dat Shell in beroep zal gaan tegen het vonnis. Kennelijk is een definitief besluit daartoe nog niet genomen, ondanks dat ook Van Beurden onaangenaam verrast was door de uitspraak, de onderbouwing ervan en de verstrekkende implicaties."

'Shell kan dit niet alleen'

Ook vindt hij het terecht dat Van Beurden aankaart dat Shell hier niet alleen in kan staan. "Dat is een duidelijke hint naar een concurrentienadeel dat het bedrijf zal ondervinden als alleen Shell wordt verplicht sneller naar net zero te gaan."

Lijdzaam wachten op vergelijkbare procedures tegen andere oliereuzen is geen aantrekkelijke optie, vindt de analist. "Er moet natuurlijk wel sprake zijn van een gelijk speelveld."

Verder stelt Crum dat het van belang is dat overheidsmaategelen voor een afnemende vraag gaan zorgen. Dus niet alleen naar oplossingen bij de aanbodkant zoeken. Hij wil benadrukken dat de neuzen dezelfde kant op staan. "De noodzaak tot C02-reductie staat niet ter discussie, wel de snelheid waarmee dat gedaan moeten worden en wie er wat moet bijdragen."

'Aandeel blijft aantrekkelijk'

Het hele verhaal doet niet veel af aan de aantrekkingskracht van het aandeel, zo mogen uit de woorden van de analist opmaken. "De waardering is relatief laag en het dividendrendement aantrekkelijk."

Lees meer: 'Dividend Shell prima vergoeding voor het wachten'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront