Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Weer een 'taper tantrum' als in 2013?

Weer een 'taper tantrum' als in 2013?

Eerdere renteverhogingen in de VS roepen nog altijd een schrikbeeld op. Nog maar weinig beleggers zijn het taper tantrum uit 2013 vergeten. Hints van de Fed naar een krapper beleid zorgden toen voor een schokgolf in de markten.

Centrale bankiers bereiden intussen de markten voor op renteverhogingen en normalisering van het beleid, schrijft Reuters.

De Fed heeft aangegeven de rente lange tijd laag te houden, maar zorgen over toenemende inflatiedruk worden de komende maanden wel een thema. Dat brengt een verkrapping van het beleid dichterbij, waardoor de volatiliteit in de markten kan toenemen.

Fed vormt risico voor wereldeconomie

Centrale banken in kwetsbare landen proberen intussen een kapitaalvlucht te voorkomen. Een voormalige bestuurder van de Bank of Japan constateert een groot verschil tussen economieën die herstellen van de coronacrisis en andere die achterop lopen.

Volgens Takahide Kiuchi kunnen sommige centrale banken van opkomende economieën uit nood de rente verhogen om hun munt te beschermen, zelfs als dat ten koste gaat van hun nog kwetsbare economieën. Dat kan een bredere trend worden als de Fed de komende maanden een exit-strategie bekendmaakt. Kiuchi noemt dit een van de grootste risico’s voor de wereldeconomie.

Taper-tijd komt dichterbij

De Fed geeft aan pas een krapper beleid te gaan voeren als er sprake is van een substantiële verbetering van de arbeidsmarkt. De werkgelegenheid blijft nog broos, maar oplopende inflatie kan de Fed dwingen om toch eerder dan verwacht de rente te verhogen. De markten verwachten nu eigenlijk vanaf augustus de eerste signalen van de Fed over een mogelijke verkrapping, met een eerste stap eind dit jaar.

Zie ook: Amerikaanse inflatiecijfers dwingen Fed tot taperen

Sommige centrale banken zijn nu al overgegaan tot actie. De centrale bank van Canada is de eerste van de G7 die de coronastimulering afbouwt. In 2022 kan de Canadese rente gaan stijgen. Noorwegen wil de rente in de tweede helft van dit jaar verhogen. Signalen over een beleidswijziging komen ook uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Opkomende markten kwetsbaar

Binnenlandse overwegingen spelen daarbij een hoofdrol, maar op de achtergrond vormt een beleidsomslag van de Fed een wereldwijd risico. Een renteverhoging door de Fed biedt de Bank of Japan de kans om het beleid te normaliseren, zonder zich al te veel zorgen te hoeven maken over een piek van de yen, stelt Kiuchi.

De opkomende markten lopen het grootste risico geraakt te worden door het beleid van de Fed. Hogere rente in de VS leidde tot een kapitaalvlucht vanuit de opkomende markten in 1998 en 2013. De centrale banken in Azië staan er steviger voor dan tijdens de Aziatische crisis in 1998. Hun buitenlandse reserves zijn sterker dan toen.

Is het dit keer echt anders?

Er zijn geluiden onder analisten dat deze crisis anders is dan andere. De lessen die geleerd zijn uit de Aziatische financiële crisis zouden dan niet van toepassing zijn op de schok die veroorzaakt wordt door deze pandemie. Volgens Nobuyasu Atago, econoom bij Ichiyoshi Securities, is er nu geen sprake van een financiële of economische crisis. De ongelijkheid in de wereldeconomie creëert vooral risico’s voor opkomende markten.

Indonesië is een land dat sterk afhankelijk is van externe financiering. Het land moet zich volgens de gouverneur van de centrale bank voorbereiden op een krapper beleid van de Fed, dat mogelijk de lokale obligatierente zal beïnvloeden.

Kwetsbare landen

Brazilië, Ghana en Armenië hebben al krapper beleid ingevoerd vanwege de stijgende inflatiedruk. En de verwachting is dat ook Rusland opnieuw de rente zal verhogen. Turkije probeert zich met agressieve verkrapping te beschermen tegen een ommezwaai van de Fed. Maar het land is kwetsbaar, vanwege de grote buitenlandse schuld.

Andere kwetsbare economieën zoals Thailand, de Filipijnen en Zuid-Afrika vertrouwen erop dat de Fed niet onaangekondigd het beleid wijzigt. De Fed heeft gezegd graag een hogere inflatie te zien in de VS, en ook dat enige inflatie wel getolereerd kan worden. We weten alleen niet wat die tolerantiemarge is, aldus een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse centrale bank.

Lees ook: Dr. Doom: Pas op voor stagflatie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht