Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zo vindt u het volgende meme-aandeel

Zo vindt u het volgende meme-aandeel

Een belegging in een meme-aandeel, zoals GameStop en AMC, kan een enorme koerswinst opleveren, maar ook een forse zeperd. Zó vindt u het volgende meme-aandeel.

De verhalen over gamewinkelketen GameStop en bioscoopketen AMC spreken tot de verbeelding. Op internetfora werden deze aandelen de lucht in geprezen, waardoor shorters uit angst hun posities sloten en de koersen van de aandelen als een raket omhoog gingen. En voilà, een meme-aandeel werd geboren.

Dit fenomeen, short squeezes, kan aandeelhouders rijk maken, mits zij op tijd zijn ingestapt. En juist daar gaat het nog weleens fout. Veel beleggers zijn met meme-aandelen als GameStop en AMC namelijk flink de mist ingegaan. Zij dachten mee te kunnen profiteren van de rit omhoog, maar in werkelijkheid was de top al bereikt en werden winsten weer massaal van tafel gehaald. 

Risicovol

Beleggen in meme-aandelen is dus erg risicovol en timing is enorm belangrijk. En laat dat nou net een van de belangrijkste lessen van beleggen zijn: de aandelenmarkten zijn niet te timen. Beleggen in meme-aandelen betekent dan ook vooral hopen dat u op tijd bent en dat de aandelen worden opgepikt op internetfora. 

Marktanalist Thomas Yeung van InvestorPlace probeert te achterhalen hoe u het volgende meme-aandeel kunt vinden. Maar hij geeft vooraf wel een waarschuwing mee: het is een ongelooflijk gedurfde onderneming. “Niemand kan het voorspellen”. 

Er zijn volgens hem wel wat punten te noemen die meme-stocks met elkaar overeen hebben:

  • Dergelijke aandelen zijn goedkoop
  • De populariteit ervan neemt gestaag toe (er wordt over gepraat) en
  • Er is sprake van een herkenbare naam. 

Deze factoren neemt Yeung als uitgangspunt voor het vinden van het volgende meme-aandeel, maar hij gaat nog wat verder. Zo mag de koers-omzetratio (de koers gedeeld door de omzet per aandeel) niet meer dan 1,5 keer zijn

Ook overweegt hij alleen aandelen die al in een stijgende trend zitten. De koersstijging moet al minstens 20% zijn geweest in één maand en 30% in drie maanden.

Daarnaast moeten de namen profiteren van een heropening van de economie na de coronacrisis. Denk aan bioscopen die maandenlang dicht moesten blijven, maar nu weer open mogen.

Op basis van deze factoren tipt Yeung drie aandelen.

Build a Bear  

In veel Amerikaanse winkelcentra is er wel een te vinden, een Build-a-Bear Workshop. Zoals de naam al doet vermoeden kunnen consumenten hier letterlijk hun eigen teddybeer in elkaar zetten. Met een koers-omzetratio van 0,96 keer is het aandeel volgens Yeung nog steeds niet duur, nadat het aandeel al circa 160% steeg vanaf de bodem. 

Express

Yeung erkent dat beleggen in kledingwinkels op lange termijn meestal niet loont, maar met een koers-omzetratio van 0,29 keer is Express een koopje ten opzichte van concurrenten als Chico’s en JJill. Bovendien is het aandeel een grote favoriet op het Reddit-forum. Yeung verwacht op korte termijn veel enthousiasme over Express.

Ford

De bekende autobouwer staat ook tussen de tips van Yeung. De volledig elektrische F-150-pickup kan volgens hem een serieuze concurrent worden voor Tesla’s Cybertruck. Met een koers-omzetverhouding van slechts 0,49 keer kan Ford flink in waarde stijgen, aldus Yeung.

Lees ook: 'Meme-aandelen horen in casino thuis'

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht