Goldman Sachs: Blijf weg bij bitcoin!

Door Belegger.nl op 18 juni 2021 14:45 | Views: 13.741

Goldman Sachs: Blijf weg bij bitcoin!

Bitcoin is een hype. Bekende Nederlanders lenen zich als uithangbord - of worden geleend. Maar particuliere beleggers kunnen er maar beter van wegblijven, waarschuwt Goldman Sachs.

De cryptomunt voldoet niet aan de schijf van vijf voor een gezonde belegging. Intussen breidt de zakenbank het aanbod van diensten in cryptovaluta’s voor institutionele beleggers wel verder uit, schrijft Barron’s.

Koersen als de Tour de France

Nog maar een paar maanden geleden koerste bitcoin boven de 60.000 dollar. Beleggers waren bang de boot te hebben gemist. Daarna maakte de virtuele munt een duikvlucht naar 31.000 dollar. Nu herstelt de koers zich weer wat, al dan niet beïnvloed door tweets van Elon Musk. Het illustreert de enorme volatiliteit van de munt.

Bitcoin is volgens de Investment Strategy Group van Goldman Sachs voor de meeste particuliere beleggers niet geschikt. Althans, nog niet. 

De schijf van vijf voor een gezonde belegging

De blockchaintechnologie kan zeker revolutionair zijn. Maar dat impliceert niet meteen dat cryptovaluta’s ook een belegbare klasse zijn. Het ISG-team van Goldman hanteert vijf criteria om te bepalen of iets een gezonde investering is:

  1. het genereert een gestage, betrouwbare kasstroom op regelmatige basis, zoals obligaties doen
  2. het genereert winst door blootstelling aan economische groei, zoals aandelen doen
  3. het biedt consistente en betrouwbare diversificatievoordelen
  4. het dempt volatiliteit
  5. het biedt consistente en betrouwbare bescherming tegen inflatie of deflatie als een waardeopslag

Om door de selectie te komen moet aan ten minste drie criteria worden voldaan en bitcoin voldoet aan geen enkele van deze criteria.

Niet voor de kleine belegger, maar wel voor de grote?

De kritische opmerkingen van Goldman Sachs vallen samen met de uitbreiding van het aanbod in crypto’s voor institutionele klanten. Eerder dit jaar lanceerde de investeringsbank een handelsplatform dat zich richt op bitcoin. En uitbreiding is aanstaande, want de komende maanden zal Goldman Sachs opties en futures voor ether aanbieden aan zijn klanten, meldde Bloomberg.

Voor doorsnee beleggers die volatiliteit niet goe kunnen verdragen, hebben beleggingen in crypto’s niet veel zin. Ook zijn ze waarschijnlijk niet van toegevoegde waarde als een strategische belegging voor consumenten en private-wealth klanten, schreef het ISG-team.

Als Goldman Sachs de risico-, rendements- en onzekerheidskarakteristieken van de bitcoin weegt, dan zou een blootstelling van 1% in een portefeuille met gemiddeld risicoprofiel een jaarlijks rendement van 165% moeten genereren om een zinvolle keuze te zijn. Een blootstelling van 2% zou een jaarlijks rendement van 365% vereisen. Maar in de afgelopen zeven jaar heeft bitcoin een rendement van 69% op jaarbasis opgeleverd.

Cryptocriminaliteit: weg is weg

Wat het ISG-team ook zorgen baart, is de veiligheid van cryptomunten. Er zijn gevallen geweest waarbij de privésleutels van beleggers zijn gestolen, zodat ze geen toegang tot hun munten hadden. Hacken en cyberaanvallen komen ook voor in het traditionele financiële systeem, maar beleggers hebben meer mogelijkheden om de schade te verhalen.

In het geval van antiautoritaire cryptovaluta’s heeft de belegger over het algemeen geen centrale autoriteit die hij kan aanspreken om zijn vermogen terug te krijgen, mocht zijn sleutel gestolen zijn. Met andere woorden: Sleutel verloren? Munten kwijt!

Lees meer: Wat te doen bij cryptopaniek?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront